Kmetijski ministri bodo zasedanje nadaljevali v torek, ko bodo razpravljali o kmetijskih temah - predvsem o poenostavitvi skupne kmetijske politike.

Ministri bodo govorili tudi o ruski prepovedi uvoza živine iz EU zaradi virusa Schmallenberg. Ta ukrep se zdi uniji neustrezen in pretiran glede na tveganja.

Še posebej zaskrbljujoča je prepoved uvoza prašičev, saj EU predstavlja od 90 do 95 odstotkov ruskega uvoza prašičev; glavni izvoznici sta Latvija in Estonija.

O virusu Schmallenberg, ki je dobil ime po nemškem kraju, kjer so ga novembra lani prvič odkrili, so ministri na pobudo Nizozemske govorili že januarja.

Virus, ki ga verjetno prenašajo insekti, napada koze, ovce in govedo. Povzroča rojstva deformiranih jagenjčkov in telet, splave, diarejo, vročino in izgubo mleka.

Prenos virusa z živali na človeka po mnenju evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ni verjeten, vendar ga ni mogoče povsem izključiti.

Poleg tega so na dnevnem redu še pregled zalog skuše na severovzhodu Atlantika, evropsko inovacijsko partnerstvo in posledice suše na iberskem polotoku.