Vložek v skupno drugo mesto v svetovnem pokalu je bil težko prigaran, da bi ga zapravili v sicer krasnih spomladanskih razmerah. Pred vrati so tudi pogajanja za novo sezono s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), morebitnim novim opremljevalcem, serviserjem...

Kakšna bodo izhodišča pogajanj ekipe Tine Maze s SZS po vaši najboljši sezoni v svetovnem pokalu?

Upam, da bo vse skupaj potekalo zelo enostavno. Želim si, da bi v Sloveniji končno spoznali, kaj sem osebno naredil v štirih letih, kaj je opravil Livio Magoni v dveh letih, kaj je dosegla Tina Maze, ter da bi cenili naše delo. Po takšni zahtevni in zame daleč najtežji sezoni bodo morali predstavniki zveze na sestanku brez prepiranja povedati, ali bo imela Tina Maze pogoje za naskok na skupno zmago svetovnega pokala ali ne. Če ne bo imela takšnih pogojev, bo morala smučarska zveza to priznati, če jih bo imela, bomo hitro rešili stvari. Tako kot moramo mi v športu priznati, da je bila Lindsey Vonn v tej sezoni močnejša, se mora smučarska zveza vprašati, ali ima Tina Maze takšne pogoje kot Američanka. Ne bom se več prerekal devet mesecev kot lani, ne bom čakal, da predsednik plača nagrade za eno leto nazaj. Laži in prepirov imam dovolj. Rešitev za naprej moramo najti takoj. Spoštujem Livia Magonija, ki ima tudi druge ponudbe, svoje zdravje in seveda tudi tekmovalko.

Pa vendarle je vse skupaj povezano z denarjem ...

Ne zahtevamo lune. Nočem, da govorimo spet o denarju, ker tega ljudje ne razumejo. Prek medijev je bilo vedno vse skupaj pokvarjeno. Skozi denar se gleda na rezultate, ki jih je dosegla Tina, kar ni prav.

V tej sezoni ste imeli spet težave s serviserjem. Kako jih boste rešili vnaprej?

Tina je v mladih letih sodelovala s serviserjem Zvonetom Žirovnikom, ki je bil izjemen človek. Ni bil le predstavnik stroke, temveč je tekmovalcem dajal tudi psihološko podporo. Hkrati je bil Tinin prijatelj. Dolgo je mislila, da mora biti serviser nekaj več kot zgolj nekdo, ki tehnično operira z materialom. To stališče smo spremenili. Treba je razmišljati drugače, saj je serviser profesionalec, ki mora narediti hitre smuči, mora imeti dobro komunikacijo s tekmovalko na tehničnem področju, potem pa se zgodba konča. In vsak ima svoje življenje.

A vendarle naj bi serviserja plačalo podjetje, s katerega opremo bo Tina Maze smučala v naslednji sezoni. Ali mislite drugače?

Vsekakor ga bo predlagalo podjetje. Mene ne zanima, kakšne barve je in katero državljanstvo ima. Mi smo se ušteli z Dušanom Kapšem, ker si je Tina želela slovenskega serviserja. Z Liviom sva oba Italijana in je želela imeti v ekipi slovensko družbo. To so zadeve, s katerimi se ne sme obremenjevati. Potrebuje dobrega serviserja, ki mu bo zaupala, ki dobro pripravlja smuči in ki zna razviti smučko.

Tini bo po tej sezoni potekla pogodba s Stöcklijem. Kako kaže za naprej?

Tina bo zdaj testirala smuči dveh proizvajalcev. Edina stvar, ki jo imam v tej sezoni še v programu, kar zadeva smučanje, je testiranje opreme. Čaka nas precej dela in od Tine zahtevam, da je pri tem maksimalno osredotočena. Za Tino so zainteresirani tudi drugi opremljevalci kot Stöckli, kar je razumljivo, saj je druga smučarka na svetu.

Na začetku sezone si je Lindsey Vonn prismučala preveliko prednost v boju za veliki kristalni globus. Se strinjate?

Spomnite se, kako sem bentil na uvodu svetovnega pokala v Söldnu. Nokavt, ki nam ga je zadala Lindsey s prvo veleslalomsko zmago, je bil boleč. In izkazalo se je, da odločilen. Tudi če bi bila Tina v Severni Ameriki hitrejša v hitrih disciplinah, na končni rezultat to ne bi vplivalo. Dejstvo je, da na severu nismo imeli konkurenčnega materiala za hitre discipline v mrzlem snegu. Drugo dejstvo je bilo, da je Tino motilo preveč okoliščin in na tem področju mora še dozoreti. Nekaterih besed Tina ne sprejme, ker je občutljiva.

Tina je imela v Schladmingu izjemno pozitiven odnos do proge Planai. To je lep obet pred svetovnim prvenstvom prihodnje leto, mar ne?

Tina se je na tej progi znašla takoj, kar je bilo jasno že na prvem treningu smuka. To je vsekakor pozitivno. Toda dejstvo je, da če je Tina razbremenjena, se lahko znajde na vsaki progi. Tudi v olimpijskem Sočiju je bila konkurenčna kljub nesreči s kamero. Ne vidim nobene ovire ne pri progi ne pri podlagi. Tu ima lahko problem le z materialom. Pri Tini je prisoten določen strah, ko vidi luknje. A pozitivna plat tega strahu je, da nima poškodb, čeprav tekmuje v vseh disciplinah. Njen strah ima torej tudi pozitiven predznak in ga je treba spoštovati. Je inteligentna, tekmuje z glavo in je vrhunsko fizično pripravljena. Vedno se pri poškodbah govori le o materialu in stranskih lokih smuči, nikoli pa o tem, da tekmovalke niso dobro fizično pripravljene.