Znano je tudi, da se bodo temelji še zamajali. Na papirju je namreč pravilnik o pravicah in dolžnostih alpskih smučarjev sestavljen. Toda že ko ga je šef stroke Vlado Makuc v Schladmingu predstavil Andrei Massiju, vodji ekipe Tine Maze, je bilo jasno, da z nasmeškom in stiskom rok ne bo šlo zlahka.

Dopoldanska kavica v centru Schladminga pred drugo vožnjo ženskega slaloma z Makucem je trajala natanko eno uro. Čeprav na idiličnem soncu na prvi pogled ni manjkalo ničesar, je bila tema pogovora zelo resna. Smeha ni bilo, kvečjemu kakšen pogled v tla. Makuc je kot vedno nastopil odločno in samozavestno. "Drži, da sem še pred kratkim kolebal o podaljšanju svoje funkcije. A ko sem dobil ustna zagotovila, da proračun okoli 2,1 milijona evrov za alpsko smučanje ne bo manjši, sem se odločil, da sodelovanje podaljšam. Pogodba me veže do konca olimpijske sezone 2013/14," je uvodoma pojasnil Vlado Makuc in nadaljeval: "Pogodbe smo prekinili s štirimi trenerji in serviserji. Glavnina trenerjev bo ostala na svojih mestih."

Največje spremembe v kriterijih

Moški del reprezentance v hitrih disciplinah bo še naprej vodil Avstrijec Burkhard Schaffer, tehnični del Marko Jurjec, ekipo evropskega pokala pa Roman Rozman. Pri ženskah ostajata na svojih položajih Andrej Možina (hitri del) in Denis Šteharnik (tehnični del), iščejo pa še drugega trenerja v tehničnem delu reprezentance, ki bo vodja evropskega pokala, medtem ko bo Šteharnik odgovorni za svetovni pokal.

Največ sprememb v alpskem smučanju se v novi sezoni obeta v kriterijih posameznikov. Za zdaj se še ne ve natančno, kateri smučarji bodo izpolnili kriterije, na podlagi katerih bodo razvrščeni v reprezentanco v hitri ali tehnični disciplini. Vsem, ki jim bo to uspelo, bodo imeli stroške v naslednji sezoni v celoti krite s strani SZS. "Imeli bomo nekaj manevrskega prostora. Za tekmovalca, za katerega bosta trener in strokovni svet menila, da je obetaven, da se vanj splača vlagati ter nima izpolnjenih kriterijev za brezplačni program, bo lahko dobil tako imenovani 'wild card'. Glede na to, da ne bo veliko alpskih smučarjev, ki bodo imeli po tej sezoni izpolnjene kriterije, bo v posameznih reprezentancah nekaj prostora. Tega bomo zapolnili tako, da bodo lahko vanj vstopili tisti, ki bodo v celoti pokrili stroške sezone. Ti naj bi po prvi oceni znašali od 10.000 do 15.000 evrov. Če se bo zgodilo, da bo kdo izmed teh smučarjev med sezono izpolnil kriterije, mu bo zveza sredstva povrnila," je razložil Makuc.

Tina Maze naj bi dobila manj osnove, a še imela status šampionke

Podoben način dela, kot ga bo ubrala slovenska alpska smučarska reprezentanca v tej sezoni, sta imela v pretekli smučarska kluba iz Črne na Koroškem (vodi ga Rasto Ažnoh) in Kristianija (pod vodstvom Aleša Roglja). "Razlika s smučarsko zvezo bo ta, da bo moral vsak tekmovalec, ki bo pristopil, v celoti plačati stroške na začetku sezone. Ne smemo si namreč privoščiti, da bi delovali na komercialni bazi," je pojasnjeval šef stroke. Na vprašanje, koliko so posamezniki sofinancirali program v tej sezoni, pa je odgovoril: "Vsi so imeli v pogodbi napisano, da sofinanciranje ne sme preseči zneska 5000 evrov. Se mu bodo pa vsi približali."

Najtrša zgodba čaka Smučarsko zvezo Slovenije pri pogajanju s Tino Maze. "Pripravili smo pravilnik o pravicah in dolžnostih alpskih smučarjev, Tina Maze pa bo imela hkrati še naprej status šampionke. Tina bo po pravilniku dobila 150 odstotkov stroškov slovenske tekmovalke (po neuradnih izračunih naj bi bil znesek okoli 100.000 evrov, op. p.). Nemogoče je trenutno reči, za kolikšen znesek dejansko gre, saj bo treba najprej pogledati, koliko tekmovalk je izpolnilo kriterije in kakšen bo natančen proračun za prihodnjo sezono. Drži, da naj bi bil vnaprej zagotovljen znesek nižji, kot je bil doslej (212.000 evrov, op. p.). Bo imela pa Tina še naprej individualno pogodbo s smučarsko zvezo. Za to, kako bodo potekali pogovori po tej liniji in koliko bo Tina iztržila iz tega naslova, pa nisem pravi naslov za odgovor. Lahko povem le to, da sem Andrei Massiju v Schladmingu predstavil osnutek pravilnika o pravicah in dolžnostih in je rekel, da se z njim absolutno ne strinja. Dejal je, da bo njihovo izhodišče najmanj enak znesek kot v tej sezoni."