Natanko toliko sta namreč nekdanji Kudićevi podjetji Maxicom Ing. (danes Elite 99) in Maxicom Gradnje (danes Amtel), ki ju je eden od upraviteljev označil za tipična neplačujoča gospodarska subjekta (tako imenovana missing traderja), ostala dolžna davčni upravi. Prvo ji iz naslova neplačanega DDV dolguje okoli 7,2 milijona evrov, drugo pa 4,6 milijona evrov, obe podjetji pa v stečaju nimata niti evra premoženja.

Znesek bo zagotovo še dosti višji, saj so Kudićev imperij sestavljala številna podjetja, ki so v času svojega delovanja (zlasti v letih 2007 in 2008) ustvarjale na desetine milijonov evrov prihodkov, torej nekajkrat več kot že omenjeni podjetji, s tem pa tudi potencialne neplačane davščine. Vendarle se je Kudić vseh že "znebil" oziroma jih prodal, med drugim brezdomcem in brezposelnim, nekatere pa tudi na Ciper.

Če sta Elite 99 in Amtel "prazna" in je bil njun stečajni postopek končan brez razdelitve upnikom oziroma Dursu, pa naj bi bilo drugače pri podjetju Maxicom, ki je v stečaju končalo pred dnevi. Kudić je bil dolga leta njegov lastnik, tudi v letu 2008, ko je ustvarilo več kot 20 milijonov evrov prometa. Marca 2010, ko je že ugasnilo, pa ga je odprodal ciprskemu podjetju Encilova Holdings Limited. V tistem času so številni upniki, predvsem Volksbank, pritiskali na Maxicom, ki se je nazadnje konec leta 2010 znašel v rokah omenjenega podjetja Elite 99 Daniele Ibeske. Volksbank je tudi preprečil, da bi bil Maxicom izbrisan iz registra in ga spravil v stečaj.

Neuradno je Maxicom lastnik vrste nepremičnin v Ljubljani, Tržiču in na Igu, a so bržkone tudi zahtevki upnikov visoki. Samo Volksbank je po dostopnih podatkih zoper Maxicom Leasing, še eno od bivših Kudićevih podjetij, vložil izvršbo v vrednosti 4,75 milijona evrov. Tudi Maxicom Leasing je kratek čas "preživel" na Cipru, saj je bil prodan podjetju Norlanero Credit Leasing, lani pa ga je po ustaljeni praksi kupilo podjetje Pogrinek.

Tudi Pogrinek je bil pred dnevi izbrisan, če ne bo nobeden od upnikov začel stečaja nad njegovim (morebitnim) premoženjem, pa bodo zabrisani tudi vsi posli. Podjetje je sicer ustanovil ravno Maxicom, a ga v začetku lanskega leta preimenoval in prodal enemu od podjetij iz Kudićevega imperija. Takrat je Pogrinek dobil tudi novega direktorja - Aleša Čanžka iz Borovnice.

Za zdaj sta od Kudićevih podjetij preživela le še Maxicom Leasing in G. P. Hoteli (nekdaj Maxicom Hoteli), ki imajo vsaj po bilancah sodeč največ premoženja. Konec leta 2010 ga je bilo za kar 118 milijonov evrov. Na položaju direktorja sicer še vedno najdemo Kudića, že slabo leto in pol pa je lastnik podjetja ciprski Tunaka Holdings.

Opozorimo, da kriminalistov nad Kudića ni poslal Durs, kjer so več let vedeli, da bodo ostali praznih rok, ampak je akcijo iz novembra lani sprožila stečajna upraviteljica Elite 99 Milena Sisinger. Ko je začela poizvedovati o preteklosti, je namreč zašla v slepo ulico, ni pa našla ne dokumentov ne direktorice Daniele Ibeske. Hkrati je posumila na nezakonite posle. Kriminalisti so Ibesko po naših informacijah le našli, vendar o preteklih poslih ni vedela kaj dosti oziroma je Kudiću služila le kot "slamnata" lastnica. Tudi stečajni upravitelj Amtela Aleksander Šimon je pred časom ugotovil, da je Kudić Amtel konec leta 2008 prodal brezdomcu Davorinu Hamru.

tomaz.modic@dnevnik.si