Druga smučarka sezone Tina Maze je uspešna le zato, ker je zasebnica. V sistemu povprečnosti reprezentance ne bi mogla materializirati svojega talenta. Vložek SZS v njen program je 212.000 evrov, sicer pa je bolj ali manj v stalnem konfliktu s šampionko. Očitno se ne zavedajo, da si s tem režejo vejo preživetja, na kateri sploh živijo s proračunom več kot dva milijona evrov. Biatlonci so le formalno del SZS, med vsemi disciplinami imajo največ samostojnosti, ne nazadnje tudi nimajo pisarn v smučarski palači v Podutiku, ampak v Šenčurju. Kolajn ne bi bilo brez Faka, šampionske okrepitve s Hrvaške. Flisar je popoln samorastnik, ki je od SZS dobil nekaj drobiža za letalsko vozovnico, pa še to je moral izsiliti z grožnjo direktorju. Smučarji skakalci so dobili krila po tem, ko je postal selektor Goran Janus, ki je bil za mnoge le izhod v sili. Ob imenovanju je imel veliko nasprotnikov, ki so stavili na dolgoročne projekte, čeprav je v športu edino pravilo, da zmaguješ danes. Potem ko se je poslovila naveza direktor Franci Petek-selektor Matjaž Zupan in ni bilo denarja za idejo, da bi glavni trener postal Finec Mika Kojonkoski, so z zamudo imenovali Janusa, ko je imela konkurenca v nogah že skoraj mesec dni priprav. Kako niso verjeli v Janusa, je razvidno iz pogodbe. Dobil je nižjo plačo kot njegov predhodnik, za nameček je bila le enoletna s pogojem, da se podaljša za dve leti, če bo uspešen. Janus je z uspehi postal prvo trenersko ime v slovenski smučariji, pravi zvezdnik tudi v mednarodni areni, zato ima v rokah najboljše argumente, da bo zdaj on postavljal pogoje.

Skakalci so sanjsko sezono sklenili z največjim slovenskim športnim praznikom v Planici, kjer so znova potrdili, da se je oblikovala izredno močna ekipa, ki lahko napade kolajne na olimpijskih igrah v Sočiju 2014. So na najboljši poti, da postanejo svetovna velesila. Lastna produkcija mladih tekmovalcev je izjemna, kar je tudi zasluga panožne športne šole v Kranju, kjer pa utegnejo nastati težave, če bo država varčevala pri trenerjih z nepodaljšanjem pogodb. Slovenski skoki z gradnjo novih skakalnic v Planici, prve skoke naj bi opravili jeseni po desetih letih sramote, ko se je podrla stara Bloudkova velikanka, dobivajo oporišče za kakovosten trening predvsem pozimi. Center za trening, ki je primerljiv z najboljšimi na svetu, imajo v Sloveniji trenutno biatlonci s Pokljuko, a učinka z vzgojo tekmovalcev ni. Na državnem prvenstvu v povprečju nastopijo dve članici in sedem do osem članov, zato Slovenija sploh ne premore ženske štafete, ker so minili časi, ko so biatlonci tekmovalce kradli tekačem.

SZS bo zaradi manj denarja iz državne blagajne morala znižati proračun, stroški pa bodo narasli na račun kolajn. Po koncu sezone bo uspešnim treba izplačati nagrade. Zaradi kopice uspehov bodo zneski precej višji, kot so bili lani, pa že tedaj so se skakalci uprli in z oblačil protestno odstranili nalepke pokroviteljev, dokler niso sklenili dogovora za izplačilo in nove pogodbe. Z uspehi je vsem zrasla cena, zato bodo prišli menedžerji v Podutik z zahtevami za višje pogodbe. Predsednika Tomaža Lovšeta lahko stisnejo v kot še tekmovalci Fak, Kranjec in Flisar z zahtevo za šampionski status z enakimi pravicami, kakršne ima Mazejeva, saj so s tekmovalnimi dosežki izpolnili vse pogoje.