Čeprav je Bardal veljal za velikega talenta, je prvo zmago v svetovnem pokalu dosegel šele leta 2008 v Zakopanah, v letošnji sezoni pa dodal še tri. Ko se je po lanski sezoni poslovil trener, Finec Mika Kojonkoski, je Bardal odločno nasprotoval, da za selektorja postavijo Avstrijca Alexandra Stoeckla, saj je zahteval norveškega strokovnjaka. "Na začetku nisem bil navdušen, a me je hitro prepričal s svojim načinom dela, saj je prinesel nov način razmišljanja," je priznal črnolasec iz Trondheima.

Norvežani so začeli sezono s polomom na prvi tekmi v Kuusamu in pojavile so se celo prve zahteve po zamenjavi Stoecklija. Ko je Bardal na drugi postaji v domačem Lillehammerju skočil na stopničke, se je začel vzlet norveške reprezentance "Še lepše bi bilo, če bi globus potrdil z uvrstitvijo na stopničke v zadnjem delu sezone," je povedal Bardal, ki ga zdaj čaka še norveško prvenstvo, aprila pa obisk porodnišnice, saj z življenjsko sopotnico pričakuje drugega otroka - sina, prvorojenka pa je hčerka.

"Boj za veliki kristalni globus sem začel izgubljati na drugi tekmi v Kulmu, kjer sem imel težave z zadrgo, zato sem bil diskvalificiran," je razplet komentiral Gregor Schlierenzauer