Pred sedmimi leti je Tina Maze kot dvaindvajsetletnica štirikrat v veleslalomih ugnala vso svetovno elito, zato se je na svetovnem prvenstvu v Bormiu v Italiji znašla v vlogi velike favoritinje na veleslalomski tekmi, toda doživela je grenko športno in tudi življenjsko izkušnjo. Te je niso zaobšle niti v naslednjih letih.

Potem ko se je z 10. (2005) in 14. mestom (2006) v skupnem seštevku pokala približala svetovnim zvezdnicam s prek 500 osvojenimi točkami v tistih zimah, pa sta sledili leti krepkega nazadovanja, ko ni presegla 300 točk in bila skupno 30. (2006) in 28. (2007). Razmišljala je celo o koncu kariere, ki bi jo končala veliko bolj predčasno kot pred njo že druga slovenska zvezdnica s preloma tisočletja Mateja Svet.

Črnjanka, v začetku maja bo napolnila 29 let, pa se je odločila za samostojno pot in s svojo ekipo, ki jo vodi njen partner Andrea Massi, med drugim osvojila naslov svetovne prvakinje in olimpijske podprvakinje v veleslalomu. V tej zimi je drugič zapored presegla skupno 1000 osvojenih točk v sezoni in bila po šestem (2009) in četrtem mestu (2010) lani že tretja v skupnem seštevku pokala, letos pa je stopila še stopničko višje in se zaustavila tik pod mejo 1500 točk. Ni ji uspelo doseči zmage, osvojila pa je šest drugih in štiri tretja mesta, a z drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala je dosegla najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini.

Pred to sezono je prvič testirala položaj telesa in opremo v vetrovniku v Milanu, na pettedenskih poletnih pripravah na južni polobli pa se je znebila velike mere strahu v smuku na izjemno zahtevni progi v Ushuaii. Vse to pa ni ostalo neopaženo in konkurenca se je lotila celo ugotavljanja, iz kakšnega materiala je njeno spodnje perilo, ki je sprožilo mednarodno odmevno potezo Mazejeve z angleškim napisom na modrčku "Ni vaša stvar".

Izjemno je napredovala zlasti v superveleslalomu, v slalomih je osvojila največ točk, med deseterico pa je bila skupno v vseh disciplinah, tudi v smuku (9.). Njena napoved pred dvema sezonama, da bo skušala v naslednjem obdobju osvojiti veliki kristalni globus, je pri mnogih naletel na precejšnjo nejevero. Toda letos je bila pred njo le Američanka Lindsey Vonn, ki je z izjemnimi dosežki pisala zgodovinske dosežke v svetovnem merilu in je osvojila največ točk med smučarkami v zgodovini.

Kljub vsem uspehom pa ima lahko Mazejeva še nekaj ciljev, poleg skupne zmage v pokalu ji manjka še naslov olimpijske zmagovalke. Letošnja predolimpijska tekmovanja v Sočiju so ji prinesla nekaj dobrih, še nekoliko več pa slabih občutkov. Z drugim mestom na tretjem treningu smuka, ko je zaostala le za Vonnovo, je dokazala, da ji olimpijska proga v Sočiju leži. Toda v cilju jo je podrl snemalec in jo na srečo le lažje poškodoval. Dan pozneje je bila na smuku 12., po odpovedi superkombinacije pa je sezono v tej disciplini zaključila na drugem mestu in je morala brez boja mali globus prepustiti Vonnovi.

Ostale slovenske smučarke so bile ponovno v senci Mazejeve. Še največ je pokazala Maruša Ferk, ki je v skupnem seštevku končala na 45. mestu (160 točk), ostale tri s točkami, Ilka Štuhec (81., 56), Ana Drev (85., 33) in Mateja Robnik (103., 12) pa so skupaj osvojile krepko manj točk od Ferkove. Slednja ima največ težav v tehničnih disciplinah, v katerih ima visoke startne številke in ni nastopila niti na domači Zlati lisici na Vitrancu. Slalomske točke je osvajala še v prejšnji zimi, še leta 2009 pa je končala s 103 slalomskimi točkami, med prvo trideseterico pa je bila tedaj tudi v veleslalomih.