Za Thorpa, petkratnega olimpijskega zmagovalca, ki se je upokojil leta 2006, so se nove olimpijske sanje zanj končale 14 mesecev po vrnitvi v bazene. Že v petek je 29-letni plavalec ostal tudi brez nastopa na 200-metrski razdalji v prostem slogu; takrat je bil 12. v polfinalu, kar je bilo prav tako preslabo za olimpijske sanje.

Danes je bil Thorpe s časom 50,35 več kot dve sekundi počasnejši od najboljšega v predtekmovanjih Jamesa Magnussena (48,26). "Še vedno bom plaval. Nisem izpolnil enega od velikih ciljev, ki sem si jih zastavil, a želja, zaradi katere sem se vrnil v tekmovalno plavanje, še ostaja. Ni mi žal, da sem poskusil," je kljub razočaranju Thorpe pojasnil, da še ne namerava odnehati. Vseeno pa je dodal, da je za razmišljanje o naslednjih olimpijskih igrah leta 2016 vendarle še prezgodaj.

Thorpe, ki ima pet zlatih medalj z iger v domačem Sydneyju 2000 in Atenah 2004, vse od tekmovalne vrnitve novembra v Singapurju ni zmogel priti do časov, ki bi mu omogočali napad na olimpijske norme. Je pa Thorpe spet poskrbel z vročico med navijači, saj za državno prvenstvo, tokrat je potekalo v Adelaidi, že dolgo ni bilo takšnega zanimanja, kot zdaj, ko je bil v bazenu ljubljenec avstralskih športnih navdušencev.