"Lahko rečem, da sem zelo, zelo zadovoljen. Cilj, ki sem si ga zastavil na začetku sezone, prebiti se med najboljše slalomiste na svetu, sem izpolnil in sem zelo zadovoljen, da sem sezono končal med prvokategorniki, med najboljših 15. Bila je zelo težka tekma, soočali smo se s spomladanskimi razmerami, ni bilo lahko hitro smučati, vsi smo imeli kar veliko težav na 'drsečem' snegu, ki ni nudil nobene opore," je po koncu zadnjega, 11., slaloma v sezoni razmišljal 34-letni Valenčič iz okolice Kranja.

Na koncu je zbral 202 točki, kar je skoraj za še enkrat toliko kot v lanski sezoni, ko je bil s 123 točkami 22. v slalomskem seštevku, sezono pred tem pa je s 16. mestom (126 točk) postavil zdaj drugo najboljšo uvrstitev v karieri v posebnem seštevku discipline. Tudi v skupnem seštevku je z 48. mestom tekmovalec, ki v svetovnem pokalu tekmuje le v eni disciplini, slalomu, postavil najboljši dosežek med Slovenci v karavani. Lani je denimo v skupnem seštevku zasedal 63. mesto.

Sezono svetovnega pokala je zelo dobro začel s petim mestom na slalomu v Beaver Creeku ter končal z dvema uvrstitvama na osmo mesto na zadnjih dveh slalomih v Kranjski Gori in Schladmingu. Vmes je bil še dvakrat deseti (Adelboden, Flachau) in enkrat enajsti na slalomu na Sljemenu nad Zagrebom. Če ne bi bilo padca v formi sredi januarja, ko je po nizu slabših nastopov izpadel iz težko prigarane elitne skupine, bi se sezona za Valenčiča še bolje iztekla.

Kljub temu ni izgubil ne zagona ne motivacije za naslednjo sezono, v kateri pričakuje, da bo naredil še en korak naprej. "Zelo malo tekmovalcev je sposobnih celotno sezono odpeljati na visoki ravni, padec v formi je tako bil normalen. Zanesljivo je to izkušnja za naprej. Vem, kaj je letos šlo narobe, da je do takšnega padca prišlo in seveda si tega v naslednji sezoni ne bom privoščil. Ne glede na to, mislim, da sem imel konstantno sezono, s svojimi rezultati sem zadovoljen, ostaja pa še ta veliki cilj - stopiti enkrat na stopničke v svetovnem pokalu," je povedal Gorenjec, ki je zbral skoraj polovico izkupička celotne slovenske moške ekipe (449 točk).

"Uvrstitev v slalomskem seštevku mi v prvi vrsti daje ogromno energije in pa nove volje za treninge in nova dokazovanja. Drugačen občutek je začeti sezono med najboljšimi, kot pa se prebijati iz ozadja. Upam, da bom znal izkoristiti dobre štartne številke na začetku sezone in se skušal čim bolj približati vrhu," je cilj v novi sezoni predstavil Valenčič.

"Za naslednjo sezono imamo zagotovljeni dve mesti, eno mesto je potrdil Mitja Valenčič, drugo pa Matic Skube. Ta uvrstitev nam pomeni veliko motivacijo za naprej, čeprav pri Mitji motivacija nikoli ni bila problem. Gre tudi za neke vrste obvezo in usmeritev za naprej, potrjujejo pa nas tudi v tem, da smo dobro in pravilno delali skozi sezono. Obžalujem padec forme, zato bomo v naslednji sezoni morali še kakšno stvar spremeniti. Slalomske stopničke so naš veliki cilj, letos smo si jih potihoma želeli, zato pa sem prepričan, da nam lahko uspe v naslednji sezoni. Mitja je v vrhu slalomske elite, če bo ostal zdrav in nam bo uspelo poleti opraviti vse treninge, mislim, da bo dobro pripravljen za naslednjo zimo in dovolj močan tudi za takšne izzive," je ob koncu sezone razmišljal glavni trener Marko Jurjec, ki je Valenčiča spremljal v Schladmingu.