Skupinski start je bila tudi zadnja moška tekma letošnje sezone, v kateri so slovenski navijači dočakali prvega svetovnega prvaka v tem športu. Žal Jakov Fak zaradi bolezni in izčrpanosti, ki se vlečeta že vse od Ruhpoldinga, ni nastopil.

"Za zaključek sezone sem si resnično želel boljši rezultat. Streljanje mi je porušilo nastop in že po prvem postanku leže sem bil s tremi obiski kazenskega kroga brez prave tekmovalne volje. Letos sem se že nekajkrat uvrstil na tekmo s skupinskim startom po ključu dodatnih petih tekmovalcev glede na rezultate na konkretnem prizorišču in tako je bilo tudi danes. Pripravljal sem se za bistveno boljši rezultat, ki pa mi ni uspel. V skupnem seštevku pokala sem se uvrstil na trideseto mesto in to je bil tudi moj letošnji doseg. Tekaško vsekakor segam više, v kombinaciji s streljanjem pa se moram izboljšati," je po tekmi z osmimi zgrešenimi streli ugotavljal Bauer.

Vrtinčenje vetra onemogočilo boljši rezultat

Njegovo streljanje na tekmi je spremljal trener Tomaš Kos: "Žal je Klemen streljal na koncu strelišča, kjer so razmere drugačne kot na prvih strelskih mestih, veter se je vrtinčil in to mu je pokvarilo začetek tekme, saj se s tremi zgrešenimi tarčami ne moreš prebiti naprej v karavani. V tem slogu se je potem tudi nadaljevalo, čeprav se mu je uspelo zbrati vsaj za drugi postanek leže. Glede na razmere so imeli stoje težave tudi številni drugi."

Mali kristalni globus za skupno zmago na tekmah s skupinskim startom je pripadel četrtouvrščenemu Nemcu Andreasu Birnbacherju, že pred tem je bil veliki globus oddan Francozu Martinu Fourcadu, ki je za konec zasedel 15. mesto, a obdržal 65 točk prednosti pred današnjim zmagovalcem Svendsenom. Najbolje uvrščeni slovenski biatlonec je Jakov Fak na 17. mestu (545 točk), Klemen Bauer (279) je s 30. mestom dosegel najvišjo uvrstitev na koncu sezone v karieri.