Cuche, rodil se je 16. avgusta 1974, v svetovnem pokalu pa je debitiral decembra 1993 na smuku v Bormiu, je še pred začetkom letošnje sezone napovedal, da bo ta njegova zadnja. Napoved je tudi uresničil in se kot 37-letni veteran v svojem slogu poslovil od smučarskih tekmovališč. V svetovnem pokalu je zbral 21 zmag, štiri smukaške globuse in po enega veleslalomskega in superveleslalomskega. Na svetovnih prvenstvih si je prismučal štiri kolajne, z edinim naslovom svetovnega prvaka pa se je ovenčal na superveleslalomu v Val d'Iseru pred tremi sezonami. V tej disciplini je osvojil tudi olimpijsko srebro leta 1998 v Naganu, kar je njegovo edino olimpijsko odličje.

Ogromen zaostanek

Marsikateremu ljubitelju belih strmin se je ob zadnji predstavi zelo priljubljenega Švicarja, ki je po poklicu izučen mesar, narisal nasmeh na ustnice. Veleslalomsko progo Planai je namreč presmučal z lesenimi "dilcami" in lesenimi palicami, oblečen v volnena oblačila, z nahrbtnikom, kar je bila osnovna smučarska moda ob začetkih alpskega smučanja. Cuche kot starodobnik, "oldtimer", se je resno lotil nastopa in v cilj prismučal s časom 5:44,56 in z zaostankom več kot treh minut zasedel zadnje, 26. mesto, rezervirano za legendo.

Kot poklon legendi so njegovi sotekmovalci ob prihodu v cilj skušali z več ali manj uspeha ponoviti njegovo slovito akrobatsko gesto, ko si je ponavadi v cilju smučko snel z eno potezo in jo ujel v zraku. Čeprav se mu je ponesrečila smukaška vožnja v Schladmingu in se mu je iz rok izmuznil peti globus za zmago v posebnem seštevku kraljeve discipline, s čimer bi ponovil še nepreseženi rekord legendarnega Avstrijca Franza Klammerja, se je Cuche ne glede na to z zlatimi črkami vpisal v zgodovino alpskega smučanja.

"Cuche je nedvomno smukaški umetnik in kot tak se bo tudi upokojil," je o Švicarju dejal norveški as Aksel Lund Svindal. Tudi nesporna smukaška kraljica Američanka Lindsey Vonn je prepričana, da je Cuche eden najboljših smukačev vseh časov. "Vsi bomo pogrešali Didierja, je ena takšna zelo 'kul' in zabavna oseba, ki sem ga vedno z zelo velikim zanimanjem gledala," je dejala Vonnova.