Druga je bila Britanka Goldie Sayers, četrta na OI leta 2008 (62,78 m), tretja pa Rusinja Marina Maksimova (60,33 m), ki je zastopala svojo državo namesto olimpijske podprvakinje ter svetovne prvakinje iz Daeguja Marije Abakumove. Za prvenstvo je skupaj prijavljenih pet slovenskih predstavnikov, sledeča četverica pa bo tekmovala jutri: Matija Kranjc (Mass) in Jaka Muhar (Satler) v metu kopja, Marko Špiler (Brežice) v suvanju krogle ter Barbara Špiler (Brežice) v metu kladiva.

Težke noge in bočni veter

"Z rezultatom sem zadovoljna. Tekmovanje je motil bočni veter, sama pa se nisem najbolje počutila. Imela sem 'težke' noge in glede na vse sem dobro tekmovala. To mi zelo veliko pomeni pred poletno sezono. Začela jo bom na visoki ravni, imam pa še težave s tehniko. Ko jo bom pripravila, bodo izidi veliko boljši. Pozimi smo dobro delali in zato grem optimistično v olimpijsko sezono. Pred dvema letoma je bila na evropskem pokalu malo močnejša konkurenca. Tedaj sem prvič premagala Abakumovo. Te tokrat ni bilo. Vendar nisem gledala na druge, ampak sem se osredotočala na svoj nastop. Zame sta obe zmagi enakovredni in mi enako veliko pomenita. Pred dvema letoma sem lažje tekmovala, ker sem se bolje počutila. Tokrat pa sem se slabše in sem se morala veliko bolj potruditi, da sem dosegla dober izid," je dejala enaintridesetletna slovenska rekorderka.

Ratejeva je pripravila presenečenje 21. marca 2010, ko je na zimskem pokalu v francoskem Arlesu zmagala in s 65,96 metra za več kot dva metra in pol izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord (63,44 m). Tedaj je premagala tudi Abakumovo, tretjo na SP v Berlinu leta 2009, kjer je sama zasedla 11. mesto in bila prvič v finalu velikega tekmovanja. Lani je bila SP v Daeguju sedma, predlani pa je na bila sedma na evropskem prvenstvu v Barceloni. Slovenski rekord, 67,16 m, je dosegla 14. maja 2010 v Dohi. Državni rekord želi letos izboljšati, sezono pa je začela izjemno in v Domžalah 25. februarja na zimskem slovenskem prvenstvu v metih zmagala in je s 65,24 metra še vedno na čelu svetovne lestvice sezone; druga je Abakumova (64,00 m). Lani je bila Ratejeva s 65,89 m po izidih sezone na koncu peta na svetu.

Dve poškodbi zaradi nagnjenega zaletišča

"Bočni veter, ki je zelo neugoden za metalce kopja, je bil na tekmi v Baru zelo močan, zato je bilo težko pričakovati boljši izid. Zaletišče je bilo nekoliko navkreber in sta se dve tekmovalki celo poškodovali. Mi pa smo poleg tega prišli na prizorišče zelo pozno in je imela 'težke noge'. Glede na vse je Ratejeva dosegla dober izid. Zelo sem zadovoljen z zmago in pristopom Ratejeve, ki je bil zelo borben. Prvi del sezone smo opravili z odliko. Raven je taka, kot smo si želeli. Če bi bili pogoji normalni, bi dosegla izide okrog državnega rekorda. Sedaj želimo sprva obdržati to raven in jo s ciklusom priprav za evropsko prvenstvo in olimpijske igre še dvigniti ter nadgraditi delo v zimski sezoni," pa je povedal Andrej Hajnšek, trener Ratejeve.