Na drugih prizoriščih je bil slabši od pričakovanj. Po spodletelem nastopu na zadnji preizkušnji v Schladmingu je bil zelo razočaran. Tudi kritičen do trenerja Burkharda Schafferja, čigar delo pa vseeno ceni.

Deležni ste bili kritik, da vaša tehnika smučanja ni napredovala. Kaj porečete na to?

Smučam tako kot lansko ali predlansko sezono. Tehnično morda še malenkost bolje. Vsak ima svoj stil. Zavedam se, da smučam preveč na obeh smučeh, kar mi povzroča težave na zaprtih postavitvah. Trudim se, da bi napako odpravil, a gre zelo počasi. Vse skupaj je posledica dela izpred desetih, petnajstih let, ko smo trenirali premalo pravilnega tehničnega veleslaloma. Pri 30 letih je težko odpraviti stvari, ko imaš zakoreninjenih 20 let mehanizmov.

Ste tudi sami od sezone pričakovali več, kot ste dosegli?

Od sezone sem pričakoval precej več. Računal sem, da bom naredil korak naprej od preteklih dveh let. Samo smučanje na treningih in nekaterih tekmah je bilo na dobrem nivoju, saj sem se boril za zmago. Za slabšo sezono se skriva več razlogov. Eno so vremenske razmere, ki mi niso šle na roko. V Lake Louise je med mojim nastopom pihal močan veter. V Kitzbühlu in Garmisch-Partenkirchnu so mi vzeli moja dva najboljša dela, v Kitzbuehlu cesto, v Garmischu ravnino, potem ko sem bil na treningu najhitrejši. Nekaj težav sem imel tudi z opremo. Navsezadnje je bila le polovica tekem, da so bile stvari takšne, kot sem si želel, da sem lahko pokazal, kar znam.

Bi v novi sezoni kaj spremenili?

Mislim, da bi morali več trenirati veleslalom. Predvsem sistematično od lahkega proti težkemu. Če bom šel julija na težak strm teren, od tega ne bom imel nič.

Vaše mnenje o trenerju Burkhardu Schafferju? Slišati je, da vzdušje v ekipi za hitre discipline ni najboljše...

Burki je super trener za organizacijo, mojster pridobivanja terenov in partnerjev pri vadbi. Včasih mu zmanjka znanja na psihološki ravni. Nima občutka, da ni treba vedno nekoga nadreti, temveč bi bilo bolj motivacijsko, če bi nekoga v določenem trenutku potolažil. V drugem delu sezone je dejansko vzdušje v ekipi postalo slabše. A vseeno mislim, da vse skupaj le ni tako problematično.

Kako torej rešiti težavo?

Z odkritim pogovorom bi bilo mogoče storiti marsikaj. Mislim, da je Burki dovolj razumem. To so stvari, ki vplivajo na smučanje. Čeprav je smučanje individualni šport, je v ozadju ekipa. Imam izkušnje iz preteklosti, ko z nekaterimi trenerji, ki niso bili takšni strokovnjaki kot Burki, a so vse skupaj kompenzirali s pozitivnim vzdušjem. Ni pa bilo nikoli vprašanje Burkijeve količine treninga, saj smo vsi toliko stari, da vemo, da je treba veliko trenirati. Vedno grem z veseljem na trening.

V novi sezoni se obetajo spremembe opreme. Vaše mnenje?

Mislim, da radikalnih sprememb v alpskem smučanju ne bo. Prejšnji teden sem preizkusil tako smukaške kot veleslalomske smuči in ni nobene bistvene razlike. Malenkost se podaljša zavoj. S popravki proizvajalcev bo vse skupaj zelo podobno kot zdaj in tudi hitrosti po mojem ne bodo bistveno manjše. Obrazložitev, da se menja oprema zaradi varnosti, je po mojem mnenju brca v temo.

Kako je s samoprispevki v tej sezoni? So poravnani?

Po Sočiju smo morali dati po tisoč evrov. Konec meseca bomo naredili dokončni obračun in videli, koliko je še treba plačati.

Tudi v alpskem smučanju se obetajo težki časi. Je kaj rezerve pri varčevanju pri ekipi hitrih disciplin?

Mislim, da ne. Treningov mora biti toliko, kot jih imamo. Če bi šli na manjšo količino, bi trpela kvaliteta. Poleg tega moramo tekmovalci v hitrih disciplinah v poletnih mesecih nujno odpotovati na južno poloblo, saj je tam sneg povsem drugačen. Je že res, da lahko opraviš v Zermattu podobno količino treningov, toda v Švici lahko smučam z notranjim ušesom po tleh in mi bo smučka še vedno grabila. Ko pa prideš pozneje na zimski sneg, pa ne znaš več smučati. In to je tista razlika, ki jo prinese južna polobla. Je pa res, da gre za velik strošek, ki ga po mojem mnenju ni mogoče vzeti proč.

Povejte za konec še nekaj besed o Didierju Cuchu, ki se je poslovil z belih strmin?

Zapustila nas bo velika legenda. Cuchu želim vse najboljše tudi v zasebnem življenju, meni pa je predvsem žal, da mi ga ni uspelo premagati v Kitzbühlu. Žal ne bom imel nobene priložnosti več.