Predsednik ESS Jože Smole (Združenje delodajalcev Slovenije - ZDS) je povedal, da bo vlada preučila pripombe delodajalske in delojemalske strani in že v ponedeljek zvečer pripravila okvir, na osnovi katerega bo delovna skupina do konca marca pripravila besedilo, ki bo osnova za usklajevanje. Vlada si je, kot je znano, zastavila cilj, da socialni sporazum 2012-2017 sklenejo do 20. junija.

Minister za delo Andrej Vizjak je po sestanku izrazil zadovoljstvo, ker so se dogovorili o načinu dela. Po njegovi oceni so se vsi socialni partnerji, prav tako pa tudi širša zainteresirana javnost, lotili oblikovanja sporazuma "zelo odgovorno". Optimizem, da lahko do socialnega sporazuma pridejo do konca junija, deli tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, ki pa je ob tem znova poudaril, da bremena krize ne smejo nositi le delavci, upokojenci in socialno ogroženi. "Prepričani smo, da je izhod iz krize možen tudi ob spoštovanju delavskih pravic in socialne države," je povedal Semolič. Igor Antauer, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS), je opozoril, da je "vrag vzel šalo". "Zadeve se moramo lotiti odgovorno. Nimamo časa. Če bomo predolgo 'nabijali' velika interesna vprašanja, potem tudi napoved o letošnjih 119.000 brezposelnih ne bo več realna," je dejal.

Po v četrtek objavljeni pomladanski napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) se bo število brezposelnih s sedanjih 115.000 letos v povprečju povečalo na skoraj 119.000, prihodnje leto pa blizu 124.000. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi letos narasla na 12,9, leta 2013 pa na 13,5 odstotka. Brezposelnost naj bi nekoliko upadla šele leta 2014, ko naj bi bilo v povprečju 121.600 ali 13,3 odstotka brezposelnih.

Statistični urad RS (Surs) je včeraj sporočil, da je januarja stopnja registrirane brezposelnosti znašala 12,5 odstotka, kar je za 0,4 odstotka več kot decembra lani in za 0,2 odstotka več kot januarja 2011. Najvišjo stopnjo brezposelnosti beležijo v v pomurski regiji, kjer je brez dela kar 18 odstotkov oseb, najnižja pa na Gorenjskem in v osrednjeslovenski regiji, kjer znaša okoli 10 odstotkov.

Število delovno aktivnih oseb se je januarja znižalo za približno 5700, od tega za okoli 1400 v gradbeništvu. V zadnjem letu se je število delovno aktivnih in zaposlenih zmanjšalo za 1,1 odstotka, število samozaposlenih pa za 1,7 odstotka. Število delovno aktivnih oseb v gradbeništvu se je od oktobra 2008 znižalo že za več kot tretjino, z okoli 92.000 na manj kot 61.000, še nekoliko bolj, za skoraj 37.000 ali šestino, pa je upadlo v predelovalnih dejavnostih.