Osrednja tema letošnjega Chalenge:Future Summita, ki ga drugič organizira IEDC, poteka pa pod pokroviteljstvom UNESCO, je V smeri pametne, trajnostne in vključevalne prihodnosti (angl.: Towards Smart, Sustainable and Inclusive Future). Ob predstavitvi finalistov tekmovanja in razglasitve glavne nagrade bo skupina izjemnih posameznikov, mlajših od trideset let, združila moči s poslovnimi in političnimi voditelji v želji, da raziščejo izzive, s katerimi se soočamo, in poiščejo rešitve za pametnejši, pravičnejši in trajnostno usmerjen svet.

V sklopu petih skrbno oblikovanih dogodkov se bo na forumu poleg slavnostnega govorca, predsednika države Republike Slovenije dr. Danila Türka, zvrstilo veliko število znanih predavateljev iz vsega sveta, med njimi tudi futurist Joel A. Barker, poslovna strateginja Deepa Prahalad, nekdanji generalni sekretar OECD Donald Johnston, podjetnika Riccardo Illy ter Sandi Češko in drugi.

"Challenge:Future je vizionarski projekt, temelječ na vrednotah, ki bodo kreirale prihodnost družb, organizacij in posameznikov. V tem ciklu nam je v tekmovalni del uspelo privabiti skoraj 24 tisoč mladih iz več kot dvesto držav, ki so prispevali 1469 inovativnih idej ter s tem izboljšali življenja kar 270 tisoč ljudem," je izpostavila mag. Andreja Kodrin, ustanoviteljica in predsednica uprave Challenge:Future.

Mladi, ki bodo sodelovali na forumu Challenge:Future Summit, prihajajo iz 38 držav, celo tako oddaljenih, kot so Kitajska, Indija, Venezuela, Ruanda itn. Povprečna starost članov skupnosti Challenge:Future je 24 let, vsi pa so izjemno motivirani in imajo velik potencial za ustvarjanje boljše prihodnosti. Med njimi so tudi 22-letna študentka računalništva iz Indije, ki je razvila novo platformo za izobraževanje 300 tisoč otrok iz indijskih barakarskih naselij (slumov); 24-letnica iz Nemčije, ki je vključila menedžerje iz podjetij v Kostariki v protikorupcijsko izobraževanje; 27-letni podiplomski študent medicine, ki je ustanovil nevladno organizacijo, ki skrbi za zaposlitev in razvoj 34 tisoč ljudi v Ugandi; in 23-letni študent bioinženiringa iz Singapurja, ki je avtor več inovacij na področju trajnostnega razvoja in pravičnejše razdelitve hrane. Na forumu Challenge:Future Summit se bodo vsi ti mladi srečali, združili svoje izkušnje in znanja, predvsem pa ponudili vsem udeležencem iz poslovnega, političnega in akademskega okolja vpogled v neizčrpen vir idej za prihodnost.

"Poslovni svet mora razumeti možnost preobratov paradigem in biti pripravljen na spremembe, saj brez tega ne bo poslovnega uspeha v turbulentnem svetu prihodnosti," je povedala mag. Tjaša Kolenc Filipčič, predsednica sekcije mladih pri Združenju Manager in vodja trženjskega komuniciranja pri Zavarovalnici Triglav.