"Današnji dan je bil zame zelo težek. Pri Goranu nikoli ne vem, kdaj se šali in kdaj ne, pa mi je pred tekmo dejal: 'danes od tebe pričakujem samo zmago, nič drugega'. Tudi žena Špela je rekla, da bom zmagal, prav tako prijatelji ... Težko je nastopati pod takšnim pritiskom, ko se še po 'rampi' nisem spustil, pa so vsi nekako pričakovali današnjo zmago. K sreči sva se s psihologom dobro pripravila tudi na takšen položaj. Poleg tega pa še včeraj z mojimi skoki ni ravno dobro kazalo," je po zmagi povedal Kranjec in z nasmehom dodal: "A končno imam tako želeno zmago. Res je bilo težko, a danes sem z ramen odložil tako veliko breme, da se počutim 30 kilogramov lažjega. Občutek je res dober!"

"To zmago sem si želel, že vse odkar sem prvič nastopil v Planici. Večkrat sem šel s takšno mislijo spat, da sem zmagovalec pod Poncami. Konec koncev sem športnik in je prav, da imam takšne cilje. Na nedeljski tekmi nas bo imelo vseh trideset takšne sanje, verjemite mi. A moje so se danes uresničile. To zmago sem si želel vseh deset let in sem res vesel, da mi je danes uspelo. Zmaga mi pomeni ogromno, res veliko. Kot naslov prvaka v Vikersundu," je še povedal Leteči Kranjec in ocenil svoja skoka: "Prvi je bil takšen kot finalen na svetovnem prvenstvu v Vikersundu - vrhunski -, drugi pa takšen kot prvi na Norveškem - a oba nastopa sta mi prinesla zmago."

Na dobri poti, da osvoji tudi mali kristalni globus

Kranjec je z današnjo zmago prevzel vodstvo v boju za mali kristalni globus za polete. Pred Japoncem Daikijem Itom ima zdaj 35 točk prednosti, tudi danes tretji Avstrijec Martin Koch še ni izpadel iz igre: "Ni še konec. Ito je res v formi, tudi Koch leti zelo dobro. Treba bo biti izjemno zbran, oddelati oba skoka tehnično brezhibno. Odmisliti bom moral, da sem prvi, ali pa, da že držim globus v roki, saj imam pred sabo še en dan tekmovanja. Všeč mi je to, da sem bližje cilju, da grem lahko v tekmo bolj sproščeno. A treba se je zavedati, da se lahko hitro vse skupaj obrne na glavo."

Uspešno sta na današnji tekmi nastopila tudi Jurij Tepeš (375,6 točke) na 15. in Jure Šinkovec (350,7) na 26. mestu, brez finala pa so v slovenski vrsti ostali Jaka Hvala na 32., Nejc Dežman, ki je padel ob doskoku, na 38. in Tomaž Naglič na 39. mestu.

"Robi je naredil res dva odlična poleta. Bila je tudi stava, da če zmaga, da me ostriže, čeprav nimam nič las," je dobre volje v smehu po zmagi dejal glavni trener slovenske vrste Goran Janus in dodal: "Robi je zmagal, sam sem njegovo zmago napovedal in to se je uresničilo: Robi je kralj poletov!"

Janus je po današnji tekmi določil četverico za sobotno moštveno preizkušnjo; za Slovenijo bodo po vrstnem redu nastopili Tepeš, Hvala, Šinkovec in Kranjec.

Vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Norvežan Anders Bardal je po današnjem 12. mestu na predzadnji tekmi sezone praktično že osvojil veliki kristalni globus. Pred najbližjim zasledovalcem Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem, ki je bil danes peti, ima pred nedeljsko zadnjo tekmo sezone namreč okroglih 100 točk prednosti, tako da v konkurenci 31 skakalcev potrebuje le še točko, pa bo postal tretji norveški zmagovalec sezone v zgodovini.

V soboto bo pod Poncami tradicionalna zadnja ekipna tekma sezone; prva serija bo na sporedu ob 10. uri, poskusna pa uro pred tem. V nedeljo za konec sezone sledi še preizkušnja najboljše trideseterice v svetovnem pokalu.

Premier Janez Janša je Kranjcu že čestital

Iz kabineta predsednika vlade Republike Slovenije Janeza Janše so sporočili, da je premier že čestital slovenskemu smučarskemu skakalcu Robertu Kranjcu ob zmagi na tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici.

Premier je v čestitki zapisal, da je še posebej razveseljivo, da je Robert Kranjec s svojim dosežkom po 24 letih prinesel slovensko zmago na domače prizorišče. Ob tem je dodal, da je Kranjec z današnjo zmago še enkrat več dokazal, da je popolnoma predan svoji športni disciplini ter da se delo in energija, ki ju vlaga v svojo disciplino, obrestujeta. Predsednik slovenske vlade Janez Janša je smučarskemu skakalcu obenem zaželel, da pogumno nadaljuje svojo pot uspeha.

Čestitkam Kranjcu se je pridružil tudi državni zbor

Podpredsednica državnega zbora Renata Brunskole je v imenu predsednika Gregorja Viranta, v svojem imenu in v imenu vseh poslank in poslancev čestitala Robertu Kranjcu za osvojeno prvo mesto na tekmi v smučarskih skokih v Planici.

Kot je Brunskoletova zapisala v čestitki, "z navdušenjem čestita Robertu Kranjcu za fantastičen uspeh in sploh njegovo prvo zmago na domači skakalnici v Planici. Vse do nedeljskega finala navijamo za celotno ekipo in se veselimo vaših uspehov".