Po deložaciji je Vaskrsić povedal, da s tem zanj stvar še ni končana, saj se bo pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Na vprašanje, kje bo zdaj stanoval z družino, pojasnjuje, da gredo zdaj na občino, kjer jim je župan obljubil pomoč, potem bodo pa videli. Velikih pričakovanj sicer nima, glede na to, da se župan ni pojavil na deložaciji.

Protestniki že izpuščeni

Policija je protestnike, ki jih je pridržala ob današnji deložaciji, že izpustila. Kot so zapisali na Policijski upravi Ljubljana, so pridržali 18 ljudi. Zaradi ugotovljenih kršitev javnega reda in miru pa bo kršiteljem izrečena globa glede na prekršek, ki so ga storili.

Na prizorišče je prispelo tudi reševalno vozilo, saj je bilo treba oskrbeti lažje poškodovanega protestnika, je sporočila novinarka redakcije Dnevnik.si, ki je dogajanje spremljala neposredno na prizorišču. Kot pa so po zaključeni akciji pojasnili na ljubljanski policijski upravi (PUL), so policisti ukrepali v skladu s pooblastili, uporabili pa so najmilejša prisilna sredstva.

Aretirana tudi članica Anonimnih

Pojasnili so še, da so izvršitelji upravičeni zaprositi za pomoč policije na podlagi zakona o izvršbi in zavarovanju. Policija pa je dolžna zagotavljati pomoč upravičencem, določenim v zakonu, če ti pri izvrševanju svojih nalog naletijo na upiranje ali ogrožanje. Član hekerske skupine Anonimni pa je na družbenem omrežju twitter zapisal, da je bila ob deložaciji v Litiji aretirana članica njihove skupine. Zato so že napovedali maščevanje policiji.

Kot so navedli, je policija ob prejemu zahtevka za nudenje pomoči dolžna preveriti, ali je subjekt, ki prosi policijo za pomoč, upravičen do nje. Bistveni so tudi razlogi, ki jih je upravičenec navedel, saj na podlagi teh okoliščin policija oceni situacijo. To pa predstavlja podlago za zagotovitev zadostnega števila policistov, ki bodo nudili pomoč. Posredovanje policije je odvisno od trenutne situacije, prav tako nadaljnje ukrepanje, so še zapisali.

Poklicali tudi ključavničarja

Izvršitelj je potem, ko je policija z dvorišča s silo odstranila večino protestnikov (v glavnem člani gibanja 15o, pa tudi pripadniki Anonimnih), prišel do vhodnih vrat. Ta so bila zaklenjena, zato je bilo treba počakati še na ključavničarja, ki je nato odklenil hišo.

Delavci, ki so prišli praznit notranjost hiše, velikega dela niso imeli, saj jo je pred tem že izpraznil Vaskrsić sam. Iz hiše so odnesli le eno vzmetnico in mizo, nato pa jo je izvršitelj zapečatil. Deložacijo je sicer spremljalo kakšnih 30 domačinov in podpornikov družine Vaskrsić in prav toliko novinarjev, fotografov in tehnikov.

Dopoldansko dogajanje

Pred Vaskrsićevo hišo, ki so jo blokirali pripadniki gibanja 15o, so okoli pol desete ure prispele policijske okrepitve. Policisti so protestnike s silo odstranili z dvorišča in jih strpali v policijska vozila, sodni izvršitelj pa je nato prišel do vhoda v hišo in jo zapečatil.

Pred hišo je malo po deveti uri v spremstvu dveh policistov prispel sodni izvršitelj, Vaskrsić, njegova žena in mati pa so prostovoljno stopili iz hiše. Pripadniki gibanja 15o so policistoma preprečili vstop v hišo, zato sta poklicala okrepitve.

Družini v podporo se je že okoli četrte ure zjutraj zbralo okoli 20 pripadnikov skupine 15o.

"Če bo treba, bom v hiši tudi umrl"

Vaskrsićeve besede ob sredinem protestu pred državnim zborom (DZ) so bile, da bo v hiši tudi umrl, če bo to potrebno. Na takratnem protestu ga je podprlo nekaj deset ljudi, tudi Gibanje 15o.

Predstavniki gibanja so v sporočilu za javnost zapisali, da ne gre le solidarnost z družino Vaskrsić, temveč za skupni boj mnogih med nami pred organiziranim razlaščanjem. Kot menijo, se kaj takšnega kmalu lahko zgodi vsakomur, ki zaradi kakršnegakoli razloga ne plača minornega zneska za storitev javnega podjetja.

Spomnimo ...

Vaskrsić je bil 124 evrov dolžen ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Isti dan, ko je izvedel za prodajo hiše, je dolg poravnal, s čimer je podjetje Vodovod-Kanalizacija tudi urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena. A sodnica je ustavila le izterjavo dolga, ne pa tudi nadaljnje prodaje hiše novemu lastniku.

Vlada se bo sicer na podlagi primera Vaskrsić odločila za morebitne spremembe zakonodaje, vrhovno sodišče pa je odredilo službeni nadzor glede izvršilnih postopkov in dražbe nepremičnin v primeru Vaskrsića. Nadzor ne bo zajemal pravilnosti uporabe procesne in materialne zakonodaje.