Štiriindvajsetletni LaRue je poročen z nekdanjo slovensko teniško igralko Ano Jerman in od leta 2010 živi v Sloveniji. Prihaja iz mesteca Kernersville v Severni Karolini, 13. julija lani pa je dobil slovensko državljanstvo. Ameriška atletska zveza je nato že 6. avgusta lani uradno obvestila Atletsko zvezo Slovenije (AZS), da lahko sproži vse ustrezne postopke na Mednarodni atletski zvezi (IAAF) za njegov nastop za Slovenijo. Peter Kukovica, predsednik AZS, je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da je IAAF 12. marca odločila, da LaRue lahko nastopa za Slovenijo. Lani je sicer sporočila, da lahko za novo domovino začne nastopati šele 13. julija 2013. "LaRue bo lahko nastopil tako na evropskem prvenstvu v Helsinkih kot tudi na OI v Londonu. Zato bo AZS z njim podpisala tudi pogodbo, kot jo imajo ostali vrhunski slovenski atleti," je pojasnil Peter Kukovica.

"Zelo, zelo sem srečen," je v slovenskem jeziku najprej dejal Brent LaRue, nato pa nadaljeval v angleškem: "Lani sem zelo napredoval in izpolnil tudi normi za OI v Londonu. Potem sem bil zelo potrt, saj so mi sprva napovedali, da bom lahko na velikih tekmah tekmoval šele sredi prihodnjega leta. Ko sem pred petimi minutami izvedel, da bom lahko tekmoval na EP in OI, sem bil presrečen. Že lani bi posegal med prvih pet na mitingih diamantne lige." Lani je izboljšal osebna rekorda: na 400 metrov je tekel 45,75 sekunde, stadionski krog z ovirami pa je pretekel v 49 sekundah in 77 desetinkah. Slovenski rekord na 400 metrov z ovirami, glavni disciplini LaRueja, je 49,11 sekunde, postavil pa ga je Rok Kopitar, peti na OI leta 1980 v Moskvi, 3. junija 1980 v Mariboru.

"Sprva sva načrtovala priprave za nastope na velikih mitingih in sva izpustila zimsko sezono. Težko se mu je bilo motivirati za vadbo, ker ni dobil zelene luči IAAF. Zdaj bova morala spremeniti načrte. O tem, kako bova to storila, se bova še dogovorila. Vaditi je začel, a manj intenzivno, januarja, vendar pa se bodo pravi treningi začeli prihodnji teden. Osnovna pripravljenost pa je zelo dobra. Najin cilj je, da že v tej sezoni pride med prvih 30 tekmovalcev na nizkih ovirah na svetu ter da doseže slovenski rekord," je dejal njegov trener Albert Šoba, LaRue, ki vsak dan obiskuje tečaj slovenskega jezika, pa je na novinarski konferenci že oblekel majico slovenske atletske reprezentance.

"Običajno je treba za nastop za drugo reprezentanco čakati dve leti. Treba je bilo dokazati izjemne okoliščine, dejstvo, da pri prestopu ne gre za posel, in pridobiti vse dokumente. Žal oktobra lani IAAF še ni odločila tako, ob pomoči Hana Jörga Wirtza, predsednika Evropske atletske zveze (EAA), mojemu telefonskemu klicu pa je prisluhnil tudi Lamine Diack, predsednik IAAF. V primeru LaRueja sta od pridobitve državljanstva do potrditve IAAF tako minili manj kot dve leti," je povedal Janez Aljančič, ki je bil več kot desetletje član sveta EAA.