Balent je dejal, da bodo v delo ministrstva vključili tudi športnike, kot so Brigita Langerholc Žager, predsednica komisije športnikov Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ter zlata olimpijca, atleta Primoža Kozmusa in veslača Iztoka Čopa, ki je tudi član izvršnega odbora OKS.

"Čeprav vlada in ministrstva niso sprejeli nobene odločitve v škodo športu, pa so se v javnosti pojavile drugačne govorice. Prav nasprotno je res, vse spremembe v zakonodaji, ki jih bomo sprejeli, bodo storjene v korist športnikov, trenerjev in nacionalnih panožnih zvez. Ne zdi se mi primerno, da morajo trenerji vsako leto podaljševati pogodbe. To želimo urediti vsaj za štiriletni ciklus, število trenerjev s pogodbami pa se ne bo zmanjševalo. Predstavniki športnikov, nacionalnih panožnih zvez in ministrstva bodo vključeni v mešano komisijo, ki bo pripravila merila. Trenutno imamo v evidenci 111 trenerjev. Tudi število zaposlenih športnikov v javni upravi se ne bo zmanjševalo. Prav tako pa se bo nemoteno nadaljevalo financiranje slovenskega športa, tudi priprav na olimpijske igre v Londonu," je odločno zatrdil Balent, ki je še vedno tudi direktor Fundacije za šport (FŠO).

"Vesela sem, da bo v odločanje vključeno tudi veliko športnikov in da bo šport še naprej dobival podporo in ustrezno mesto v družbi. Želimo, da bi imeli športniki štiriletne pogodbe, kar bi s tem odpadlo veliko dodatnega dela, ki ga imamo s podpisovanjem pogodb in bi ga več ostalo za nemotene priprave in treninge," je menila Langerholc Žagerjeva, ki je tudi članica sveta FŠO.

"Verjamem, da bodo športniki dobili ustrezno mesto v športu ter da nekdanji športniki po končanih športnih poteh dobivajo mesto v športni politiki in odločanju. Mislim, da bi bilo že zelo dolgo časa bolje, če bi športniki, kot sta Langerholc Žagerjeva in Čop, dobili več besede. Upam, da strahovi, ki so se pojavili, ne bodo več prisotni in bomo nemoteno nadaljevali z delom. Pri naših zahtevah bomo realni, vendar si bomo vseeno prizadevali, da se bo slovenski šport razvijal," je dejal Kozmus, ki se je nedavno vrnil z uspešnih priprav v San Diegu v ZDA; sedaj pa ga čaka vadba v Medulinu. "Ocenjujem, da sem ta trenutek pripravljen tako dobro, kot sem bil lani, ko sem bil v najboljši formi. Sedaj moram to še nadgraditi, da bom na OI v boju za medalje in zmago," je dodal Kozmus, ki bo v Londonu branil olimpijski naslov v metu kladiva iz Pekinga.

"To, da pogodbe s trenerji niso bile podaljšane, je vneslo veliko nemira med trenerje in v panožnih zvezah. Obljub je bilo v preteklosti že zelo veliko, pa potem tudi veliko manj dejanj. Upam, da bo Balant držal obljubo in bo v resnici poslej bolje. Najprej pa je potrebno urediti vprašanje statusa trenerjev, kar je še posebej pomembno v luči OI, ki so tik pred vrati," pa je dejal Čop. Na OI se skupaj z Luko Špikom uspešno pripravlja za nastop v dvojnem dvojcu. Ta posadka je bila zlata leta 2000 na OI v Sydneyju in srebrna na OI leta 2004 v Atenah.

"Ministra Žige Turka ne moremo siliti, da bi brez analiz stanja kar na pamet potrjeval zahteve in podpisoval pogodbe, to je povsem neumestno. Proračun ni vreča brez dna, šport tudi ne more mimo krize, ima pa svoje prednostne naloge. To so odnos do trenerjev in športnikov, v drugem planu pa bodo javni zavodi in druge ustanove, ki poberejo veliko denarja, v šport pa ga vrnejo zelo malo. Merilo bo transparentnost. Naloga države je sofinanciranje športa v okviru zakonov in z demokratičnimi postopki, ne pa podpiranje prostočasnih aktivnosti. Če je nezadovoljstvo preveliko, potem nekateri v panožnih zvezah svoje naloge ne opravljajo dobro. Očitno je v tem trenutku pri kategorizaciji veliko odprtih vprašanj," je pojasnil Balent.