Predstava, ki jo je prikazal Bayern München ob uvrstitvi v četrtfinale lige prvakov proti Baslu, je prevzela marsikaterega nogometnega konkurenta na stari celini, obenem pa osrečila klubskega blagajnika. Bavarci imajo namreč od nastopov v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju že zagotovljenih 37 milijonov evrov, večji del denarne nagrade pa bo Bavarcem izplačala Evropska nogometna zveza (Uefa).

Bayern je, tako kot vsi ostali klubi, samo za uvrstitev v ligo prvakov nagrajen s 7,2 milijona evri, za štiri zmage in poraz v skupinskem delu pa je prejel 3,6 milijona evrov. Klubska blagajna je za uvrstitev v osmino finala postala bogatejša za tri milijone evrov, za uvrstitev v četrtfinale pa še za dodatnih 3,3 milijone. Ob tem velja še dodati, da Nemci za vsak nastop na domačem igrišču samo od prodaje vstopnic zaslužijo še dodatna dva milijona.

V ligi prvakov se tako lahko zasluži ogromno denarja. Aktualni evropski prvak Barcelona je lani v tem tekmovanju postala bogatejša za 51,025 milijona evrov, največ denarja pa je v svoj žep, zanimivo, pospravil poraženec finala Manchester United (53,197 milijona evrov).

Milijardni dolgovi

A te številke so le eno plat medalje evropskega vrhunskega nogometa. Druga, mnogo temnejša, je vse prej kot bleščeča in predstavlja visoke dolgove, ki pestijo evropske velikane. Javnost je ta teden tako pretresel podatek, da klubi samo v Španiji državi dolgujejo za kar 752 milijonov evrov davkov, tamkajšnja vlada pa se trenutno z njimi pogaja o morebitnem delnem odpisu zneska.

Čeprav je državni sekretar za šport Miguel Cardenal naznanil, "da bo španski nogomet poravnal svoje davčne dolgove,“ ni povsem jasno, kako bo do tega tudi prišlo. Španski mediji zato špekulirajo, da bo vlada zamižala na eno oko in največjim klubom kot so Real in Barcelona, tako kot Grčiji, oprostila levji delež dolgov.

Da je španski nogomet v resni finančni krizi, priča tudi dejstvo, da skupni dolg (ne samo neporavnane obveznosti do države) samo med prvoligaši znaša dve milijardi evrov. Nič bolje ne kaže niti našim zahodnim sosedom. Gazzeta dello Sport je pred nekaj dnevi objavila, da njihovi klubi dolgujejo 1,5 milijarde evrov, študija pa je nastala na podlagi poslovnih bilanc 20 klubov serie A v sezoni 2010/2011. Za primerjavo: 18 klubov nemške bundeslige je dolžnih "le“ 594 milijona evrov.

Zgledovati bi se morali po Bayernu

Nekdanji italijanski in evropski prvak Inter iz Milana v Italiji vsekakor prednjači v višini neporavnanih dolgov. Ti znašajo 335 milijonov evrov, nekoliko bolje pa kaže Juventusu (241,9 milijona evrov dolgov) in Milanu (238,5 milijona).

Za zgled drugim klubom je vsekakor Bayern, ki je (če izvzamemo stroške za odplačilo stadiona, ki je v lasti kluba) brez dolgov. Zelo dobro kaže tudi trenutno vodilni Borussi Dortmund, saj je dolg uspela zmanjšati na 56 milijona evrov.

Trenutno najbolj zadolžen klub v Evropi je angleški prvak Manchester United, ki dolguje 470 milijonov evrov, Barcelona ima za 364 milijonov evrov dolgov, a ji je še pred letom dni kazalo mnogo slabše, saj je takrat njen dolg znašal kar 431 milijonov evrov,  še ugotavljajo pri Deutsche Welle.