Konec sezone s tremi tekmami v Falunu je pred vrati, na zadnjem sprintu pa je slovenska reprezentanca spet nastopila v dobri stari luči, ki je je bil slovenski tek po zaslugi Petre Majdič vajen in razvajen v zadnjih letih. Dve uvrstitvi med deseterico, ob tem pa peto mesto Višnarjeve so nekako zapolnili praznino na vrhu razvrstitev po odhodu odlične Majdičeve. Fabjanova je bila sedma v njej sicer manj ljubi klasični tehniki.

Slovenki sta danes tekli povsem v ospredju. Višnarjeva je postavila tretji čas kvalifikacij, nato pa sta se obe varovanki trenerja Vladimirja Korolkjeviča v polfinale uvrstili kot srečni poraženki. Imeli sta to prednost, da sta bili v zelo hitrih četrtfinalnih skupinah tretji in sta si z dobrim tekom priborili uvrstitev med najboljšo dvanajsterico. Prvič v sezoni se je v finale uspelo prebiti Višnarjevi. "Zadovoljna sem s svojim tekom, vse je bilo kot treba in takšno uvrstitev sem letos dolgo čakala. Vesela sem petega mesta, že v kvalifikacijah sem dobro tekla, v četrtfinalu sem izbrala napačno taktiko, v polfinalu sem jo zamenjala, kar se je izkazalo za bolje. V finalu sem skušala držati priključek z najboljšimi, ki pa so bile v zadnjem klancu le premočne. A vseeno mislim, da je uvrstitev dobra in gremo naprej," je po petem mestu dejala Višnarjeva.

Svoje uvrstitve je bila vesela tudi Fabjanova, ki je v torek dopolnila 27 let. "V bistvu sem si pritekla lepo darilo za rojstni dan. Dokazala sem, da lahko tudi v klasiki pridem blizu najboljšim, trud med sezono se je tako obrestoval, saj je to moj najboljši izid v tej tehniki. S polfinalom ne morem biti zadovoljna, saj sem napravila taktično napako, manjka mi tekov v skupinah in upam, da to do prihodnje sezone popravim, ko nas čaka svetovno prvenstvo v klasiki," pa je svojo uvrstitev ocenila Fabjanova.

S predstavo deklet je bil zadovoljen tudi vodja tekaških vrst Marko Gracer. "Mislim da je na koncu le prišlo do uspeha, s katerim moramo biti zadovoljni. Nanj smo čakali vso sezono, pa nekako ni steklo. Danes pa peto in sedmo mesto, mislim, da je to odlično. Zdaj pričakujemo še uvrstitev blizu točk na prologu v Falunu in ta sezona bo za nami."

Skupni seštevek sprinta je pri ženskah v svoj prid odločila Američanka Kikkan Randall. V moški konkurenci se je danes zmage veselil Norvežan Eirik Brandsdal, drugi je bil Šved Teodor Peterson, ki je zmagal tudi v skupnem seštevku sprinta, tretji pa je bil danes Kanadčan Len Valjas. Zdaj je pred tekači in tekačicami le še zaključek svetovnega pokala v Falunu.

Zmaga v norveške roke tudi pri moških

Norveški smučarski tekač Eirik Brandsdal je zmagovalec klasičnega sprinta za svetovni pokal v Stockholmu. Drugi je bil Šved Teodor Peterson, ki je zmagal tudi v skupnem seštevku sprinta, tretji pa je bil danes Kanadčan Len Valjas.