V avtobusu, ki je bil na poti v Belgijo, je bilo 52 potnikov iz dveh belgijskih mest. Med potniki je bilo veliko otrok, starih okoli 12 let, ki so bili v Švici na smučarskih počitnicah. Avtobus je bil eden od treh, ki so na smučarske počitnice peljali šolarje iz flamskega dela Belgije, krajev Lommel in Heverlee. Po poročanju nizozemske tiskovne agencije ANP, ki navaja vodjo gasilskih sil v belgijski regiji Lommel, je bilo na avtobusu tudi sedem nizozemskih otrok.

V nesreči sta umrla tudi oba voznika avtobusa. 24 otrok je bilo ranjenih in so jih prepeljali v štiri bolnišnice v bližini. Tri osebe so bile huje poškodovane. Identifikacija žrtev še poteka. Po navedbah policije je avtobus nenadoma zavil v desno in trčil v steno predora v odstavni niši, v nesrečo pa ni bilo vpleteno nobeno drugo vozilo. Sunek ob trku je bil tako močan, da je močno poškodoval sprednji del vozila, pri čemer je več potnikov ostalo ujetih in so jih morali izrezati iz razbitin.

Pri reševanju ponesrečenih je sodelovalo 200, reševalcev, 8 helikopterjev in 12 rešilnih vozil, po navedbah policije pa so bili spričo razdejanja pretreseni celo vsega hudega navajeni reševalci. Avtobus je bil star deset let, voznika pa sta v Švico prispela dovolj zgodaj, da sta imela čas za počitek, je povedal belgijski minister za promet Melchior Wathelet. Družba, v lasti katere je bil avtobus, sicer velja za zelo zanesljivo. Po navedbah Watheleta je šlo za "avtobus najnovejše izdelave, ki je izpolnjeval vse priporočene varnostne kriterije", med drugim je imel tudi varnostne pasove.

Podjetje Top Tours s sedežem v kraju Aarschot severovzhodno od Bruslja, ki je lastnik avtobusa, je sicer specializirano za potovanja v italijanska, avstrijska, francoska in švicarska smučarska letovišča, je danes sporočil predstavnik zveze avtobusnih prevoznikov Yves Mannaerts. Podjetje, ki razpolaga z več kot 14 avtobusi, je slovelo kot zanesljivo, vozniki pa so bili še posebej usposobljeni za vožnjo na območju Alp.

Podjetje Top Tours doslej še ni objavilo nobenega sporočila za javnost ali dalo podrobnejših informacij o nesreči. Nesreča avtobusa, ki je bil star deset let, se je zgodila, ko se je avtobus z otroki, ki so se vračali s smučanja, zaletel v steno predora v bližini kraja Sierre južno od Berna.

Sorodniki v spremstvu psihologov

Belgijski premier Elio Di Rupo, ki je že prispel na kraj nesreče, je rekel: "To je tragičen dan za Belgijo.“ Na poti tja so tudi sorodniki žrtev. Prepeljali naj bi jih z letaloma belgijske vojske, spremljali pa jih bodo psihologi. Gre za to najhujšo prometne nesrečo, ki se je kdajkoli zgodila v Švici, v švicarskem parlamentu pa so se danes zjutraj žrtvam poklonili z minuto molka. 

Zaradi nesreče je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso že izrazil sožalje. "Dovolite mi, da družinam žrtev te grozljive avtobusne nesreče v torek zvečer v Švici izrazim najgloblje sožalje in sočutje," je v sporočilu za javnost zapisal Barroso. "Ta tragični dogodek je še toliko bolj dramatičen ob dejstvu, da je bila večina žrtev otrok," je v sporočilu zapisal Barroso.