Kako pogosto si vzamete čas za popotniške avanture?

V mladih letih sem res veliko potoval. Bila so leta, ko sem v enem letu preletel trikratni obseg planeta. Kasneje sem svoje raziskovalne potrebe zreduciral na lasten čoln in lastno letalo. To počnem še danes. Razen Tajske in kakšnega evropskega mesta ne grem skoraj nikamor, s čolnom pa lahko na desetine dni raziskujem nove zalive na Jadranu.

Kako najraje potujete, sami ali s prijatelji, s pomočjo agencij ali v lastni režiji?

Lepo je potovati s prijatelji, čeprav moraš včasih tudi sam. To je namreč čisto poseben občutek. Agencij nikoli nisem maral, od uveljavitve interneta še letalske lete najdem in rezerviram sam. V zadnjih letih seveda najraje in tudi največkrat potujem s svojo Tejo. Veselim se časov, ko bom lahko otrokom razkazoval planet.

Katero izmed potovanj vam je do sedaj najbolj pri srcu in zakaj?

Ne vem, ogromno je bilo lepega. Mogoče Kuba, Key West, Dominikanska republika, Bahami, Rio... Vračam pa se vedno le na Tajsko in občutek imam, da se bom še. Na stara leta, jebemti, to bo vsak hip, tam morda kupim kakšno hišo in mesece od decembra do aprila preživim kar tam.

Kje vse ste bili lani in kakšni so vaši letošnji potovalni načrti?

Lani je bila Teja noseča, zato razen precej dolgega dopusta s čolnom po Jadranu nisva bila nikjer. Tudi potovanje s premajhnim otrokom se mi zdi sebično. Mogoče jo letos maja mahnemo na Rodos. Let je kratek, destinacija pa je primerna tudi za otroka. S seboj bom vzel še eno ali kar obe babici, da bova s Tejo lahko hodila ponoči plesat.

Se vam je kdaj med potovanjem zgodila kakšna nevšečnost, nezgoda...?

Oh, ja, pravzaprav je to, da sem preživel do svojega tridesetega, mali čudež. Tako smo pač živeli. V New Yorku so me po Kitajski četrti lovili z noži, na Bahamih sem imel 'štiriinštiridesetico' na sencah, na Tajskem sem bil zaprt in pretepen, ker sem nekemu primitivnemu Avstrijcu zlomil čeljust. O tem sem pisal tudi v knjigi. Na Jadranu sem imel pri potapljanju že dvakrat več sreče kot pameti, iz Moskve sem priletel nazaj s prebrskanim kovčkom in nabojem 'bravzarice' na vrhu. Še sedaj ne vem, čemu je veljalo opozorilo. No, mogoče si lahko mislim. Da dogodkov, ki so bili posledice nesreč, sploh ne omenjam. Skratka, za mirnega fanta, ki se vedno poskusi izogniti konfliktom, kar pestro."

Katero destinacijo, državo ali mesto bi za ogled najbolj priporočili svojim prijateljem?

Odvisno od tega, za koga gre. Nekaterim Las Vegas, drugim pa vasico v džungli na jugu Puketa, saj razumete. Kakor koli, če je le čas in denar, ljudem vedno predlagam vsaj malo potovati. To ti da na eni strani širino in na drugi strani distanco do sveta in ljudi.