"Naredili smo vse, da bodo v Planici tudi letos tri čudovite tekme. Letalnica je zelo dobro pripravljena, tako da bo omogočala dolge in varne polete. Rad bi poudaril predvsem dve stvari; tudi letos poteka akcija Planica brez alkohola in naša želja je, da bi šlo res za pravi športni praznik, poleg tega pa je četrtek namenjen otrokom, saj želimo ljubezen do športa prenesti na najmlajše, tako da bomo skupaj Zavarovalnico Triglav pod Ponce pripeljali več tisoč otrok," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik organizacijskega odbora Drago Bahun in dodal, da je letošnja izvedba tekmovanja še posebej pomembna, saj Planica kandidira za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva 2017, odločitev o prireditelju - poleg Planice kandidirajo še Oberstdorf, Lahti in Zakopane - pa bo znana konec maja.

Proračun prireditve je letos 1,9 milijona evrov, je razkril generalni sekretar OO Primož Finžgar: "Zadnja leta smo planiško prireditev vselej tudi s finančnega vidika izpeljali uspešno, tako da je za nas ključno, da vsak dan tekmovanja izpeljemo vsaj eno serijo. Če nam bo to uspelo, bomo tudi letos tekmovanje končali s pozitivnim rezultatom."

Vodja tekmovanja Jelko Gros je zagotovil, da je velikanka bratov Gorišek dobro pripravljena, saj so se priprave na finale začele že s prvim mrazom. Izdelali so namreč trikrat več snega, kot ga potrebujejo, tako da jih toplo vreme ne moti preveč. "Letos imamo novo pridobitev: na doskočišču imamo nov snežni teptalnik, opremljen z navigacijskim sistemom, ki ima natančno dodelan model skakalnice. Nekaj težav sicer še imamo, ki jih do obnove letalnice pač ne moremo odpraviti - gre za slabo zgrajen zalet. Vsaka odjuga ga premakne, tako da ga moramo ves čas popravljati," je pojasnil Gros in dodal, da s projektanti že delajo zasnovo za povečavo letalnice.

"Spomladi leta 2013 začnemo obnavljati letalnico, tako da bo že svetovni pokal 2014 na večji napravi. Projektantska skupina se je po našem nasvetu obrnila na Janeza Goriška, ki bo na podlagi izkušenj, ki jih je vlil tudi v za zdaj največjo letalnico na svetu v Vikersundu, izoblikoval krivuljo," je še dejal Gros, ki pa že letos pričakuje dolge polete: "Takšno vreme, ki je napovedano za konec tedna, je idealno za ustvarjanje termike. Tako da sam pričakujem kar nekaj poletov, dolgih med 230 in 240 metri."

Vse dni bosta na planiški prireditvi tudi oba ambasadorja nordijskega SP 2017, Petra Majdič in Franci Petek, v petek pa bo tudi uradna predstavitev kandidature v Kranjski Gori.

V sredo bo nekje med 10. in 11. uro zjutraj najprej na sporedu preizkus letalnice, prvi pa se bo po velikanki spustil Jaka Rus. V četrtek, ko bo pod Poncami dan otrok, bodo na sporedu kvalifikacije, v petek popoldan prva posamična tekma, v soboto moštvena, v nedeljo pa še veliki finale sezone najboljše trideseterice smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu, ki se bo predstavila po obratnem vrstnem redu najboljših v točkovanju poletov.

Glavni trener slovenske vrste Goran Janus je po današnjem treningu določil trinajsterico na čelu z Robertom Kranjcem, ki bo zastopala slovenske barve v četrtkovih kvalifikacijah. Poleg svetovnega prvaka v poletih Kranjca bodo za Slovenijo konec tedna leteli še Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Jernej Damjan, Žiga Mandl, Jure Šinkovec, Dejan Judež, Nejc Dežman, Matjaž Pungertar, Robert Hrgota, Tomaž Naglič, Andraž Pograjc in Primož Pikl.