Mariborčan se je iz Švice vrnil z mešanimi občutki. Še zdaj ne more odmisliti tragičnega dogodka, ko se je na tekmi smrtno ponesrečil njegov kanadski prijatelj Nick Zoricic, a se zaveda, da življenje teče dalje in da bo moral na tragedijo pozabiti. Ne bo lahko, a bolj, kot se bo spominjal lepših dogodkov, bolje se bo počutil.

"Reči ne morem spremeniti. Rad bi, da bi osvojil kristalni globus na drugačen način. A tako pač je," je uvodoma dejal Flisar, ki se je ozrl skozi sezono: "Že pred sezono sem se zavedal svojih zmožnosti. Lani sem bil dober, ker pa sem letos dobil še trenerja in serviserja, sem vedel, da bom še boljši. Skupne zmage sicer nisem pričakoval, da jo lahko osvojim, sem si začel dopovedovati po zmagi na tekmi v Branasu. Iz dneva v dan, ko gledam globus, mi postaja bolj jasno, kaj mi je sploh uspelo."

Mama se zanj ne boji, pri sotekmovalcih pa je priljubljen in spoštovan

Flisar na lovorikah ne misli zaspati, pa tudi mama, ki bdi nad njegovo športno potjo, mu po tragediji v Grindelwaldu ni prepovedala ukvarjanja z nevarnim športom. "Mama ima zaupanje vame. Ve, da grem včasih prek meje, toda prav tako ve, česa sem sposoben. V mojih vragolijah me spremlja že od otroštva, tako da se zame ne boji," je dejal Flisar, ki v skupni zmagi vidi dodatno motivacijo za naprej: "Ko si v vrhu, ti motiva za trening ne zmanjka. Sam že razmišljam o naslednji sezoni, seveda si želim ubraniti skupno zmago, še večji cilj pa mi predstavlja svetovno prvenstvo. Tudi o olimpijskih igrah že razmišljam, a mojih bodočih dosežkov ne bi napovedoval."

Kros je mlad šport, prav tako pa nima serijskih zmagovalcev, s tem pa ne tudi zvezdnikov. Slovenski as ne izključuje možnosti, da bi prav on postal prvi: "Zakaj pa ne. S svojimi brki sem prepoznaven, gojim svojevrstno zunanjo podobo, med tekmovalci sem priljubljen in spoštovan, saj se z nikomer ne prepiram, radi me imajo tudi navijači. Seveda pa so glavni razlog, zakaj nekdo postane zvezda, njegovi rezultati. Sam bom poskušal vse, da dobim čim več tekem," se z vlogo zvezdnika spogleduje Flisar, ki je zvezdniško vlogo za trenutek okusil že v Grindelwaldu: "Med novinarji je bilo zame veliko zanimanja, tudi med tujimi. Vsi so hoteli vedeti, kako mi je vse to uspelo. Pa tudi zanimanje javnosti za moj šport je vse večje, kar kaže visoka gledanost tekem, ki jih prenaša televizija."

Lovše mu je obljubil nagrado za kristalni globus

Slovenci smučarji prostega sloga nimajo takih razmer za delo, kot jih imajo nekatere smučarske ekipe, države, kot so ZDA, Kanada, Francija, Nemčija, Švica ... V ta šport ogromno vlagajo, saj se zavedajo da napreduje z ogromnimi koraki in da se jim bodo vložki dolgoročno obrestovali. "Mladi imajo ta šport izredno radi, zanj je vse več zanimanja," meni Flisar, ki doslej od slovenske zveze ni dobil praktično nobene pomoči, a po srečanju z Lovšetom, ki mu je obljubil nagrado za osvojeni svetovni pokal, pomoč pri zagotavljanju sredstev za naslednje leto in pomoč pri iskanju sponzorjev, je bolj optimističen: "Jasno je, da potrebujem pomoč, na vse pa gledam pozitivno, tako tudi na odnos z zvezo. V naslednjih tednih se bova z gospodom Lovšetom usedla in vse dogovorila, nikakor pa nanj ne želim izvajati pritiska. Koliko denarja sem letos zapravil, niti ne vem. Izgubil sem namreč nadzor nad zapravljanjem, vem, da sem moral segati v kuverte, ki sem jih dobival kot nagrado za uspehe."

Ena velika želja Flisarja je, da bi poleti lahko odšel na priprave na južno poloblo. "Doslej si česa takega nisem mogel privoščiti, upam, da si bom to kdaj lahko. Imam še kar nekaj rezerv, ker nekaj stvari lahko še izboljšam. Predvsem tu mislim na start in še nekaj drugih malenkosti, ne bi bilo slabo, da bi imel fizioterapevta, kot ga imajo drugi. Pa tudi v smučarskih očalih imam rezerve," ni mogel brez svojega prepoznavnega humorja zmagovalec svetovnega pokala, ki veliko počitka ne bo imel: "Naše priprave so povsem enake, kot jih imajo alpski smučarji. Že kmalu me čakajo testiranja, kondicijske priprave in podobno."

Interes sta že pokazala dva sponzorja

Smučar prostega sloga je tako postal še ena težava več smučarske zveze, na kar je opozoril tudi njen predsednik Lovše: "V zadnjih tednih ne vem, ali bi se smejal ali jokal. V letošnji sezoni je toliko uspehov kot še nikoli doslej, to so mi v Kranjski Gori v pogovoru potrdili vsi še živeči predsedniki zveze. Dejansko je v teh težkih časih nemogoče vsem uresničiti svoje želje. Vsaka panoga ima svojo avtonomijo, zato se moramo usesti in videti, kako nagraditi Filipa. A pri tem moramo biti realni. Veseli pa me, da imamo odlične smučarje tudi v disciplini, ki zaenkrat ni tako komercialna, a prisotnost na novinarski konferenci mogoče pomeni tudi spremembo. Veseli me to, da so bila odrekanja nagrajena z rezultatom tudi v tej disciplini. Upam, da bomo vsi skupaj lahko odprli novo poglavje, zaenkrat pa lahko rečem, da sta za Filipa že pokazala interes dva sponzorja."