Na Ljubljanskem potniškem prometu so februarja zaznali največji porast števila prodanih splošnih mesečnih vozovnic. Lani so jih februarja prodali zgolj 5900, letos februarja pa kar 9800, kar pomeni, da gre za 66-odstotno povečanje. Vendar pa ta podatek ne preseneča, saj že najbolj osnoven račun pokaže, da je splošna mesečna vozovnica bistveno boljša izbira. Če vzamemo, da je februar imel 20 delovnih dni in da zaposlena oseba v tem času opravi vsaj 40 voženj, bi za vsakodnevno vožnjo z mestnimi avtobusi z vrednostno urbano odšteli kar 48 evrov. Splošna mesečna vozovnica, ki se je s prvim januarjem podražila za tri evre, pa stane 37 evrov, torej 11 evrov manj, pri čemer ima posameznik možnost, da z mesečno vozovnico opravi neomejeno število voženj z mestnimi zelenci.

Število upokojenskih mesečnih vozovnic, ki stanejo 20 evrov, se je najmanj povečalo, saj na Ljubljanskem potniškem prometu beležijo 15-odstotno porast. Povečalo se je tudi število prodanih šolskih mesečnih vozovnic, ki stanejo najmanj - 17 evrov. Teh je mestni avtobusni prevoznik februarja prodal 24,8 odstotkov več kot februarja lani.

Vsekakor pa se je zmanjšalo število enkratnih vozovnic, ki so se, kot rečeno, najbolj podražile. V prvih dveh mesecih letošnjega leta so Ljubljančani kupili kar 477.000 manj vozovnic kot lansko leto. Ob tem pa velja poudariti, da po podatkih Ljubljanskega potniškega prometa število potovanj z mestnimi zelenci ni upadlo, ampak je minimalno naraslo.

Kljub jezi javnosti, ki je pred sprejetjem novega cenika in kar 50-odstotnega povečanja cen vrednostne vozovnice protestirala proti takemu ukrepu, sta Mestna občina Ljubljana in njeno javno podjetje, kot kaže, na dobri poti k uresničenju zastavljenega cilja. Za takšno spremembo cenika so se namreč odločili zato, ker želijo dolgoročno povečati število uporabnikov mesečnih vozovnic, kar naj bi po njihovem prepričanju zagotovilo večjo uporabo mestnega potniškega prometa. Na Ljubljanskem potniškem prometu zato upajo, da bi se ta rastoči trend nadaljeval v prihodnosti, saj želijo, da bi ob koncu letošnjega leta v celotni strukturi prodanih vozovnic mesečne prestavljale kar polovico vseh.