To so imena, ki so slovenski atletiki dala veliko uspehov tako na trenerskem kot športnem področju. Smledničanu, ki blesti v šolskih klopeh, saj je trenutno absolvent na pravni fakulteti, je uspel izjemen napredek, zaradi katerega je bil nagrajen z nastopom na velikem članskem tekmovanju. V dvoranski sezoni je namreč izboljšal državni rekord na 800 metrov (1:48,05), podobne želje pa ima tudi na prostem.

Tršan trenutno prestaja težke športne zrelostne preizkušnje. Naslednja leta bodo pokazala, za kako uspešnega atleta gre. Čaka ga zahtevna naloga boja z normami za velika tekmovanja, zato bo moral osebne rekorde krepko izboljšati. Tršan je na izziv pripravljen. Šolo bo za nekaj časa pustil na stranskem tiru in pod vodstvom Šestaka vadil v skupini, v kateri se odlično počuti.

Atlet Massa v Carigradu ni blestel, a si je s 24. mestom pridobil novo veliko športno izkušnjo. Svoje videnje minute, 53 sekund in 64 stotink dolgega teka je opisal z naslednjimi besedami: "Počutje pred debijem na velikem tekmovanju je bilo zelo dobro. Sicer sem vstal nekaj pred šesto uro zjutraj, a so bile noge 'ta prave', kar je najpomembnejše. Imel sem nekaj smole, da sem tekmoval v najpočasnejši skupini, saj sem si želel s hitrim tempom doseči boljši rezultat. Za zdaj nimam toliko hitrosti, da bi lahko v finišu v tako močni konkurenci pokazal več znanja, saj sem bolj tekač na tempo. Z osebnega stališča lahko rečem, da sem pričakoval boljši rezultat, a vseeno doživel super izkušnjo. Takšno, ki se ne more primerjati z domačimi tekmami ali mitingi v tujini. Prepričan sem, da mi bo na naslednjih preizkušnjah lažje."

"Če bi šel sam v ospredje in narekoval tempo, bi izgubil veliko energije. Verjetno bi lahko dosegel boljši čas, ki pa najbrž ne bi zadostoval za uvrstitev v polfinale. Tudi sicer v solotekih nikoli nisem bil dober. Tudi sedaj, ko sem super pripravljen, v soloteku bolje kot 1:51 ne bi šlo. Predvsem ne v dopoldanskih urah," je Vid Tršan odgovoril na vprašanje, zakaj ni v Carigradu tekel v ospredju.

Nima se za profesionalca v atletiki, saj pravi, da skoraj nič ne zasluži. Je pa vlaganje v šport pot, ki si jo je zadal za prihodnja leta. "Veliko sem bil na pripravah v tujini, tako da sem bil z mislimi le pri atletiki. Posledično sem tudi precej izboljšal osebni rekord. V prihodnjih treh, štirih letih bom še naprej veliko treniral. To me veseli. Doštudiral in delal bom lahko tudi še kasneje, medtem ko mi za vrhunski šport ostaja le še nekaj let," odločno napoveduje Tršan in nadaljuje: "Težko rečem, zakaj sem v svoji športni poti zamenjal tako veliko trenerjev. Očitno sem potreboval dosti časa, da sem se našel. Da sem spoznal, kakšen način dela mi odgovarja. Trenutno me najbolj veseli dejstvo, da sva se z Matijo ujela. Vadim v veliki tekaški skupini. Na treningih se odlično dopolnjujemo, kar mi pomaga pri napredku. Sicer so mi vsi trenerji na svoj način dali veliko, z Matijo pa sem se ujel najbolje. Kot nekdanji izvrstni atlet razume, kako se počutim, ko treniram. Stoodstotno mu zaupam in verjamem, da bova s takšnim delom in odnosom posegla po še boljših rezultatih. Upam, da že letos poleti. Moja želja je, da bi izboljšal državni rekord tudi zunaj (1:46,84, ki je že 20 let v lasti Rafka Mariniča - op. p.)."

Moški tek na 800 metrov je disciplina, ki je v zadnjih letih zelo napredovala, toda za priključitev k svetovnemu vrhu bo naloga še zelo težka in trnova. "Ko sem bil mladinec, sem bil z rezultatom 1:50 najboljši v državi. Kasneje sem prišel v krizo, prišli so novi fantje, med katerimi bi izpostavil Jošta Kozana in Žana Rudolfa. Postala je večja konkurenca, posledično so bile v domačem prostoru boljše tekme. To je pripomoglo k temu, da je disciplina napredovala," pravi srednjeprogaš in zaključuje: "Kratkoročno je moj cilj, da bi dosegel normo za evropsko prvenstvo (norma znaša 1:47,80 - op. p.). Rad bi se seveda uvrstil tudi na olimpijske igre v Londonu, a bo takšen scenarij precej težji (norma znaša 1:46,90 - op. p.). Moram biti potrpežljiv in realen. Bolj lahko pričakujem uvrstitev na olimpijske igre čez štiri leta v Riu de Janeiru."