Pogajanja za revitalizacijo športnega centra Savsko naselje bodo na občini nadaljevali z mariborsko družbo PASAP, ki ima že danes v najemu obstoječe objekte, medtem ko je v igri za športni park v Črnučah ostala družba LUDUS, ki je v lasti odbojkarjev Martina Hrasta in Tomislava Šmuca. Slabše novice pa je slišati o najpomembnejšem razpisu - o tistem za Gimnastični center Pegan-Petkovšek, saj je občina rok za oddajo prijave podaljšala kar do 16. aprila.

Banke ne dajo 5 milijonov evrov za gimnastični center

Rok je podaljšala na prošnjo verjetno edinega možnega ponudnika in hkrati tudi pobudnika projekta Gimnastične zveze Slovenije, saj ta po besedah generalnega direktorja zveze Edija Kolarja ni pridobila izjave banke, da je pripravljena odobriti pet milijonov evrov posojila za izvedbo projekta, kot je zahteval razpis.

"Glede na stanje slovenskih in tudi tujih bank pri nas nam izjave ne uspe pridobiti. Zato občino prosimo, naj nam podaljšajo rok za oddajo prijave. Je pa tudi res, da smo verjetno edini, ki bi kandidirali na razpisu, zato nam tudi ugodijo," pravi Kolar. Na vprašanje, ali jim bo do 16. aprila uspelo sestaviti zahtevani finančni načrt, pa iskreno odgovarja, da se bo to težko zgodilo. "Vendar vseskozi iščemo poti, kako bi lahko prišli do potrebnih sredstev, in verjamem, da nam bo slej ko prej uspelo," dodaja Kolar, ki kot eno od možnih rešitev omenja pridobitev državne bančne garancije za projekt.

Celotna naložba v gimnastični center je ocenjena na skoraj 11,5 milijona evrov. Okoli tri milijone evrov je po ocenah cenilcev vredno 13.655 kvadratnih metrov zemljišč, ki jih v projekt namerava vložiti Mestna občina Ljubljana. Gimnastični center Pegan-Petkovšek naj bi zrasel ob Gerbičevi in Koprski ulici, na mestu Športnega parka Svoboda, po napovedih pa bi bil lahko končan do leta 2013, čeprav je glede na zaplete s financiranjem ta datum pod velikim vprašanjem.

V centru bo po izbrani arhitekturni rešitvi več različnih prostorov: v pritličju bosta dvorani za športno gimnastiko in ritmično gimnastiko z višjim stropom, ki jo bodo lahko uporabljali tudi za tekmovanja. Dvorani naj bi bili ločeni s premično pregradno zaveso. V prvem nadstropju centra je predvidena večnamenska telovadnica za aerobiko, ples in druge športe, v drugem nadstropju predvidevajo še dve manjši telovadnici, eno večnamensko in drugo za fitnes, v zadnjem, tretjem nadstropju, pa bo pet pisarn in sejna soba.

V Savskem naselju malo mešano, v Črnučah odbojka

Ker je projekt revitalizacije športnega centra Savsko naselje ocenjen "zgolj" na 1,9 milijona evrov, je tudi zahtevan finančni načrt precej skromnejši in znaša pol milijona evrov. V projektni dokumentaciji, ki v veliki meri povzema promotorsko vlogo (predlog, ki je bil pobuda za izvedbo javno-zasebnega partnerstva) družbe PASAP, občina predvideva rušenje obstoječega in gradnjo novega gostinskega objekta s sanitarijami, garderobami ter celo fitnesom in wellnessom, postavitev teniških balonov in balonov nad nogometnim igriščem, obnovo teniškega, nogometnega, košarkaškega in otroškega igrišča, drsališče, postavitev strehe nad rolkarskim parkom in razsvetljave.

Še skoraj pol nižja je predvidena vrednost naložbe v športni park Črnuče. Namesto igrišč za tenis - ostala naj bi zgolj tri - bodo postavili dvorano za odbojko na mivki, ki bo primerna tudi za tekmovanja. Sprejela bo okoli 200 ljudi, poleg garderob s sanitarijami pa je v dvorani še manjši gostinski lokal za okoli 50 gostov.