Smučarje najbolj moti, da bodo morali tekmovati z daljšimi smučmi in manj poudarjenim stranskim lokom kot v minulih desetletjih. Pravijo, da bo to ustavilo razvoj alpskega smučanja. Ravno v Ligetyjevi paradni disciplini bo sprememba najbolj očitna. Smuči bodo daljše za deset centimetrov. Jeseni je 41 od 50 najboljših veleslalomistov sveta podpisalo peticijo proti spremembi pravil, a za zdaj brez uspeha.

Kaže, da ste se v Kranjsko Goro zaljubili na prvi pogled in da ljubezen še vedno traja. Zakaj?

Kranjska Gora je super. Vitranški hrib je super, na njem sem vedno dobro smučal. Tudi ta del Slovenije mi je všeč, kar je še en dejavnik, ki pripomore k uspehu. Narava je lepa, ljudje pa nas vedno lepo sprejmejo.

Ste velik kritik mednarodne smučarske zveze (FIS), ki pred prihodnjo sezono namerava spremeniti pravila. Ena bistvenih sprememb bo, da boste smučali z daljšimi smučmi. Še upate, da FIS ne bo uveljavila pravil, ki narekujejo, da morajo biti smuči daljše?

Ne. Pravila bodo spremenili, o tem ni dvoma. To je napačna odločitev. Škoda je, da so tako ignorantski, kajti tekmovalcev ne vprašajo za mnenje. Toda tako pač je, ko šport mladih vodijo stari.

Vodilni možje pri FIS so verjetno prek medijev spoznali, kakšno je vaše mnenje. Vas ni nihče poklical, da bi se pogovorili o tem?

Zanimajo jih le lastni interesi in ohranjanje moči. Nikoli nas ne vprašajo, kaj mislimo. Po le dveh dneh testiranja v Salzburgu so sprejeli pravilo. Pravijo, da bo varnost tekmovalcev večja, a to ne drži. Iskrivost tega športa sicer ne bo izginila, a bo marsikaj drugače. Pravilo bo še bolj škodljivo za tekmovalce v mlajših kategorijah pa tudi uživati ne bo več mogoče v tem športu kot doslej.

Je mogoče, da zaradi daljših smuči ne boste več dosegali tako vrhunskih rezultatov kot doslej?

Mislim, da bodo v nekaterih pogledih nove smuči zame dobre. Toda to še ne pomeni, da se je mednarodna zveza pravilno odločila.

Boste še naprej povzdigovali glas? Morda z bojkotom?

Zdaj je za bojkot prepozno. Ustanovili smo sindikat. Če bo imel dovolj članov, bo lahko učinkovit. Ko bo sezone konec in bodo smučarji lahko začeli razmišljati o teh stvareh, se bo to tudi zgodilo. Upam, da bo FIS potem poslušal tekmovalce.

Kateri so tisti smučarji, ki vas najbolj podpirajo?

Močno me je podprlo veliko ljudi. Slišal sem veliko pozitivnih stvari tako od smučark kot smučarjev. Tisti, ki so bili kritični do mojih besed, si že želijo le skrbeti za svoje interese. Moje pripombe letijo na proces, ki bo v prihodnje negativno vplival na šport.

S kritikami na račun FIS ste se vključili v smučarsko politiko. Želite po karieri delovati kot funkcionar v FIS ali kateri drugi organizaciji?

Če bom mislil, da lahko kaj spremenim, je to mogoče. Težko je delati s FIS in kaj premakniti, ker vodijo svoj sistem, ki ne upošteva nikogar drugega.

Imate tudi podjetje, ki prodaja smučarska očala. Torej precej možnosti za delovanje po karieri...

Kdo ve, s čim se bom ukvarjal, ko bom prenehal smučati. Upam, da mi še nekaj let ne bo treba razmišljati o tem.