A najbolj nenavadno je, kakšen neverjeten avtogol je v tej zadevi uspel SDS: namesto da bi pustili, da se Erjavec cvre na malem ognju razgrete javnosti, so spet hoteli biti pametnejši od državljanov - in seveda jim je izletelo, kaj drugega kot obsesija z (lastno) komunistično preteklostjo. Na dan so privlekli Kumrovec in neke tamkajšnje diplome! Sveta Marija mati božja, Kumrovec! Pa kdo še sploh ve, kaj je to, razen Janše in ostalih partijcev? A ni to neka lokacija, kjer naj bi hrvaška cerkev zgradila en tak nov Međugorje luna park in s tem razkužila teritorij, ki je rodil Tita?

No, da so tam nekoč delili "diplome", je gotovo res, a bile so še kako pristne; kdo bi ponarejal nekaj, kar je bilo tako enostavno dobiti? Tudi Janševega študija "splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite" (za mlajše bralce: ni šlo za boj proti aidsu) danes ni več, ker je bil seveda do obisti kontaminiran s komunistično ideologijo, pa mu zato ne oporekamo diplome. Dobil jo je in dovolj benevolentni smo, da ne vlačimo na dan takšnih malenkosti, kot so nekdanja ideološka šolanja. Zakaj jih torej prav SDS, zakaj nas nenehno spominja na komunistično preteklost svojih članov?

In kaj bodo zdaj? Iskali kumrovška spričevala? Pa saj so leta 2005 prav v času Janševe vlade opravili pregled vseh spričeval v javni upravi in odkrili več kot sto nepravilnosti. A so torej slabo pregledovali, spregledali kumrovške tabornike ali pa je to "kr neki"?

In ker nesreča nikoli ne pride sama, se je Janša oglasil še osebno: ni rekel, da je ponarejanje dokumentov sporno, kar bi bilo najbolj logično na svetu, rekel je, da je to medijsko prenapihnjen dogodek, da pa se "ta ista inštitucija", ki se zdaj razburja, nikoli ni opravičila Pučniku za odvzeto diplomo. Zdaj ste zbegani, kajne? Kaj vraga ima opraviti že dolgo pokojni Pučnik s Simčičem? Naj pojasnim: nič. Inštitucija, ki se je nenadoma loteva predsednik vlade, je Univerza v Ljubljani, katere dekan dr. Pejovnik je bil ogorčen zaradi Simčičevega ponaredka, s katerim se je vpisal na to univerzo. A kaj ima spet to opraviti s tem, da je ta univerza pred petdesetimi leti nekaj naredila narobe? A je bil leta 1958 dvanajstletni Pejovnik vpleten v odvzem Pučnikove diplome? In ali naj se opraviči za nekaj, kar je nekdo naredil pred debelimi petdesetimi leti? A je treba univerzo zapreti, ker je v preteklosti, vse tam od ustanovitve leta 1810 naprej, kdaj pa kdaj gotovo tudi politično rovarila? Potem je treba najprej zapreti Sorbono! In zakaj se je Janša v 70. letih odločil za študij na tej sporni univerzi? (In jaz tudi, mea culpa!) Ali se ni torej dolžan opravičiti, ker je že s tem vpisom podpiral Pučnikovo šikaniranje? Kakšne blodnje, kakšna zastranjevanja so zdaj spet to? Kako je mogoče tako izgubljati nit? Ali pa - je šlo za napoved? Ima minister Turk že navodila, kako spraviti na kolena UL in še bolj podpreti zasebne visokošolske ustanove podpornikov SDS?

Tudi igre okoli selitve tožilstva človeku dvignejo želodec: v enem letu naj bi se, če tožilstvo ostane v okviru pravosodja, po zahtevi SDS pokazali rezultati boljšega dela, sicer mora minister za pravosodje odstopiti. Tako nespodobnega pogoja seveda Virant ni mogel sprejeti, zato se je zahvalil in tožilstvo prepustil SDS. Tudi mi se zahvaljujemo Virantu: za njegovo visokointeligentno idejo o premestitvi tožilstva na notranje ministrstvo, ki je v predvolilni vzburjenosti ni utegnil preveriti pri tisti stroki, na katero se sklicuje danes, ko jo skuša razveljaviti, zdaj ko je meso postala - a ne v njegovih rokah. To je krasen primer politikantstva, ko ne misliš na stvar, ampak na politične cilje.

Sicer pa koalicija deluje dokaj gladko, ukinja ministrstva in urade, kot bi bili balončki, ostali od povolilnega praznovanja poraza, predvsem pa je SDS dosegla to, kar je doslej zares uspelo le komunistični partiji: ljudje so se že začeli ne le "glajšaltat", kot bi rekel Kocbek, ampak tudi samoovajati. Tako je na primer poslovnež Joc Pečečnik (še ena naša gospodarska gazelica ali muflon ali nekaj takega) pravilno razumel, kako se je treba oblasti čim bolj približati, preden te ta, huda in mrkega očesa, z uperjenim prstom sama pokliče k sebi in te kaznuje. Tako, da se ti priplaziš k njej, poveš za greh, se pokesaš in kar sam naložiš kazen.

Gospod Pečečnik je namreč na Facebooku svojega zaposlenega v zabavišču Kongo zapazil, da ta v zasebnem času grdo misli o sestavi vlade. Gospod Pečečnik je vedel: moji posli so odvisni od vlade. Gospod Pečečnik se je zavedal: pred volitvami sem, teslo, stavil na napačnega konja, na Jankovića, ker mi je prej pač držal štangico pri poslih. Zdaj se mi slabo piše. Kaj naj storim?

In je svojega zaposlenega brcnil iz firme, SDS pa napisal lepo pismo: "Spoštovani predsednik Janez Janša, spoštovani člani SDS!... vodja …v družbi Kongo… zapisuje žaljive komentarje… Iskreno se vam opravičujem… V naslednjih dneh bomo dogodke ustrezno obravnavali... sankcionirali. O rezultatih vas bomo tudi obvestili." Spoštovani tovariš Tito, spoštovani člani CK…

Tako. Spet smo torej v časih stalinizma, kjer človek (eden najbogatejših Slovencev) sočloveka ovadi partiji zaradi verbalnega delikta, ga vrže iz službe in nato stranko o tem tudi obvesti. Upajoč na nagrado. In ob eklatantnem kršenju človekove pravice do izražanja (političnega) mnenja. Smo v časih, ko se ljudje obračajo na spletno stran SDS kot na spovednico, kajti tudi ta bog razglaša, da vse vidi in vse ve in nalaga krute, krute kazni. Poslovneži, javni uslužbenci in posamezniki tam pojasnjujejo svoja ravnanja, skušajo brezupno oprati svoje ime absurdnih diskvalifikacij, namesto da bi popolnoma ignorirali to rumeno stran. Vsi prestrašeni, vsi pohlevni, vsi pozabili, kaj so demokratični standardi, vsi prepričani, da se SDS ne smeš zameriti, če hočeš poklicno preživeti, osebno ostati nepopljuvan. Vzdušje kot v starih časih. Je ta ponovitev zgodovine res farsa ali pa smo farso že preskočili in smo znova v tragediji?