Tudi druga s zlatim leskom srebrne kolajne ovenčana Teja Gregorin po prestižni preizkušnji skupinskega starta ob 14. mestu ni vriskala od veselja ob slovesu iz Ruhpoldinga v deževnem in meglenem dnevu. Oba sta glede na dodeljene štartne številke, ki so odraz trenutnega ratinga, sicer izboljšala uvrstitvi. Za kakšen sanjski presežek bi bil potreben popoln dan predvsem na strelišču ter nekaj duha zlatokopa Jakova Faka, ki se je moral sprijazniti z bolniškim opravičilom.

"Ne znam pojasniti, kaj se je dogajalo pri prvem streljanju stoje, da sem zgrešila dve tarči," Gregorinova ni našla natančnega razloga, čeprav je imela na prvenstvu sijajno strelsko statistiko: sedem zgrešenih tarč z 81 streli. Dva kazenska kroga sta jo v trenutku odpihnila od tako želene deseterice, ki jo je na vseh štirih tekmah držala za rep. "Srebrna kolajna vse odtehta," je pripomnila, ko je tridesettisočglava množica otožno zapuščala tribune, razočarana, ker je zlata kokoš nemškega biatlona Magdalena Neuner praktično zmogla pobegniti le Gregorinovi - do deseterice.

Sosed Klemen Bauer je stik z vodilnimi izgubil že pri prvem streljanju. "Že s prvega postanka bi moral brez kazenskega kroga, da bi lahko enakovredno sledil. Naredila se je luknja, nisem mogel več izkoriščati zavetrja kot v kolesarstvu niti vizualnega stika pri lovu, kar je bilo očitno ključno tudi za dober tek v nadaljevanju. Več se ni dalo. Če bi več tvegal, streljal hitreje, bi lahko izzval le kakšno napako več," se je sprijaznil Bauer, ki je z nizom štirih enic na strelišču ujel statistiko celega prvenstva, ko je na šestih tekmah z 98 streli zadel 80 tarč. Bauer tudi ni dobil pridevnika "turbo", vendar je podobno hiter Šved Bjoern Ferry je ujel srebro. "Oba, tako Klemen kot Teja, sta imela majhen zaostanek za najboljšimi, a dosegljivi bi bili le z zadeto tarčo več. To pa bi bil že perfekten nastop za oba. Sicer ga ocenjujem za prav dobrega," je eno od ocen po prvenstvu navrgel trener Uroš Velepec. Dobro ve, da so na koncu štele le - kolajne.

Norvežanka Tora Berger in Francoz Martin Fourcade sta z izjemnim zaključkom kronala prvenstvo še z osvojeno tretjo zlato kolajno in tako dobila naziv največjih junakov lovskosmučarskega festivala v zatrepu bavarskih gora. Pogled na lestvico osvojenih kolajn po državah pa je veličasten. Na vrhu je Norveška s štirimi zlatimi Tore Berger in štafet, srebrom in bronom, sledi Francija s tremi zlatimi kolajnami Martina Fourcada in petimi srebrnimi, tretja je Nemčija z dvakratno zlato prinašalko Magdaleno Neuner, srebrom in dvema bronastima, pred Slovenijo je še beloruska princeska z zlato in srebrno kolajno Darja Domračeva. Zgodovinsko.