"Želel sem si izboljšati svetovni rekord, a se mi finalni tek ni najbolj posrečil (za mejnikom rojaka Mauricea Greena je s časom 6,46 zaostal za sedem stotink, op. p.). V Carigrad se bom gotovo še vrnil, saj so me ljudje na bazarju sprejeli zelo lepo. Ves čas sem se moral slikati z njimi. Navdušen sem nad vsem," je pojasnjeval Justin Gatlin, ki bo po videnem v Carigradu tudi v poletni sezoni zelo nevaren jamajškima zvezdnikoma Usainu Boltu in Yohanu Blaku, ki v Carigradu nista tekmovala.

V atletski dvorani Atakoey so številni velemojstri svetovne atletike pokazali, da so štiri mesece in pol pred olimpijskimi igrami odlično pripravljeni in da jih v Londonu zanima zgolj zlata kolajna. Američanka Sanya Richard Ross je v teku na 400 m za sekundo ugnala tekmice, Novozelandka Walerie Adams je najdlje sunila kroglo, Avstralka Sally Pearson se je na 60 m z ovirami približala svetovnemu rekordu. Presenečenja niso dopustili tudi Jamajčanka Veronica Campbell-Brown na 60 m, Rusinja Jelena Isinbajeva v skoku ob palici ter Američan Aries Merritt, ki je na 60 m z zaprekami ugnal Kitajca Liu Xianga. Omeniti kaže še zmago Yamile Aldama v troskoku. Kubanka, ki je v svoji karieri tekmovala že za tri države, še za Sudan in Veliko Britanijo, je pri skoraj 40 letih dosegla svojo prvo zmago na velikem tekmovanju.

Nov mejnik je uspel sijajnemu mnogobojcu Ashtonu Eatnu. Odprt Američan, s katerim smo se v četrtek, ko je čakal na odhod na tiskovno konferenco, brez težav 15 minut pogovarjali v recepciji hotela Wow. Dejal je, da je izvrstno pripravljen in da bo storil vse, da poleg 40.000 ameriških dolarjev za naslov zasluži še petdeset tisočakov za svetovni rekord, ki ga je imel v lasti že prej. Rečeno, storjeno.

Najrazburljivejša in najkvalitetnejša tekma je bil ženski finale skoka v daljino. S sijajnim skokom 685 cm je povedla ruska lepotica Darja Klišina. Z britanskim državnim rekordom 686 cm jo je najprej ugnala Shara Proctor (kasneje je bila še tri cm daljša). Brittney Reese, ki v zadnjih letih pozna bolj malo porazov, je odgovorila s 692 cm. V zadnji seriji je prevzela vodstvo Američanka Janay Deloach (698 cm), sledil pa je "polet" Brittney Reese, ki je s 723 cm dosegla tretji izid vseh časov.

Dimitrios Chondrokoukis je včeraj začinil grške dneve, ki smo jih bili večkrat deležni v Carigradu. Turki so navdušeno pozdravili novega svetovnega prvaka v skoku v višino in mu v častnem krogu, ki si ga je prislužil z osebnim rekordom s prvim uspešnim poskusom na 233 cm, zavrteli sirtaki. Naskok na peto zlato kolajno na dvoranskem SP ni uspel Etiopijki Meseret Defar, ki je na 3000 m v ciljnem sprintu priznala premoč Kenijki Hellen Onsando Obiri.

Svetovno prvenstvo v Carigradu je bilo organizirano vrhunsko. Z balkansko iznajdljivostjo so Turki rešili vsako nepričakovano težavo, kot da je sploh ne bi bilo. A teh težav ni bilo veliko. Nobenega dvoma ni, da bodo Turki v prihodnosti, če bodo le zainteresirani, lahko organizirali še številna največja tekmovanja. Doslej denimo niso gostili še nobenega velikega atletskega prvenstva na prostem, ki je sicer ogromen organizacijski zalogaj, a bi mu bili z lahkoto kos. Nobeno presenečenje ne bo, če bo Carigrad v bližnji prihodnosti gostil olimpijske igre. Tudi največjemu športnemu spektaklu bi bil izjemno prijazen narod, ki je z gospodarsko rastjo zadnje desetletje prišel na zavidljivo raven, nedvomno kos.

Daleč najuspešnejše na 14. dvoranskem SP so bile po pričakovanju ZDA (osvojile so deset zlatih, tri srebrne in pet bronastih kolajn). Pri Američanih je izmed 51 atletov v Carigradu vsak tretji osvojil kolajno, kar je sijajno povprečje. Z devetimi kolajnami je sijajno formo v olimpijski sezoni pokazala tudi Velika Britanija, ki bo letos gostila olimpijske igre. Kolajne je med 172 državami udeleženkami osvojilo 27 držav. Naslednje atletsko SP v dvorani bo čez dve leti v Sopotu na Poljskem.