"Kot energetsko revna označujemo tista gospodinjstva, ki za osnovne energetske potrebe namenijo več kot deset odstotkov svojih letnih dohodkov," je pojasnil Tomislav Tkalec iz Focusa, društva za sonaraven razvoj. Takšnih je v Sloveniji približno 30 odstotkov gospodinjstev, pri čemer so v najtežjem položaju enočlanska gospodinjstva in tista v starejših stavbah. A zaradi omejitev bo 13 energetskih svetovalcev, ki so jih izobrazili v ta namen, lahko v okviru projekta Achieve obiskalo le 300 gospodinjstev. Ta pa morajo izpolnjevati pogoj, da so prejemniki socialne pomoči oziroma da njihov mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 300 evrov. "S tem bomo zaobjeli tiste, ki pomoč najbolj potrebujejo in ki jim bodo naši nasveti tudi najbolj koristili," meni Tkalec in dodaja, da jim bo pri tem pomagal tudi Karitas.

Prijave so začeli zbirati konec januarja in do danes se je prijavilo okoli deset družin, ki so jih tudi že obiskali ter analizirali njihovo porabo energije. V kratkem bo sledil še drugi obisk, kjer jim bodo svetovalci na podlagi izračunov predstavili, kje lahko najbolj učinkovito privarčujejo energijo. Kot najpogostejše napake Tkalec izpostavlja, da gospodinjstva še ne uporabljajo varčnih sijalk, ki porabijo petkrat manj, in puščajo elektronske naprave v stanju pripravljenosti. Pogosto imajo vodovodne pipe prevelik pretok, okna pa je treba zatesniti. Zato bodo vsem gospodinjstvom brezplačno namestili še paket za varčevanje z energijo, ki vključuje podaljšek za elektriko s stikalom za izklop, nastavke za pipe in tuš, varčne sijalke in tesnila za okna in vrata.

Drugim, ki ne izpolnjujejo Focusovih pogojev, pa Tkalec svetuje, naj se po brezplačen nasvet o tem, kako učinkovito uporabiti denar pri gradnji ali obnovi hiše, stanovanja ali naprav, obrnejo na občinske svetovalne pisarne, ki potekajo v okviru projekta ENSVET, ki ga izvaja Gradbeni inštitut ZRMK.