Tako je Valenčič (osmo mesto) izpustil iz rok priložnost za prvo uvrstitev na zmagovalni oder v karieri in predsednik Slovenije Danilo Türk je priznanja podelil drugim tekmovalcem. Na prvo mesto se je prvič v sezoni zavihtel Šved Andre Myhrer, na drugo pa Italijan Cristian Deville, medtem ko se nihče od preostalih petih Slovencev na startu ni uvrstil v finale.

"Na ogrevanju sem imel porazen občutek, imel sem veliko težav. Smučanja nisem znal naravnati, kot bi si želel. Zato na startu nisem bil povsem prepričan vase. Veliko bolj sem bil zadovoljen, ko sem prišel v cilj," je dejal Mitja Valenčič in medtem z različnimi kretnjami dal vedeti, kako izčrpan je po naporni tekmi v za gledalce idiličnem spomladanskem vremenu. Govoril je ravno, ko so v cilj prihajali tekmeci in zaostajali za Pinturaultom in tudi za njim (po prvi vožnji je bil 12.). "Ob boljšem smučanju v spodnjem delu bi se dalo priti še precej višje. S starta sem se pognal kot že dolgo ne. Skušal sem napadati, kolikor se je dalo. Žal mi smučanje na strmini ni uspelo. Naredil sem dve napaki, ki sta me vrgli iz ritma. Vedel sem, da nimam več hitrosti, ki bi jo moral imeti. Malo sem jezen," je dejal. Takrat še ni vedel, da mu je slabše smučanje na ciljni strmini odvzelo mesto na odru za zmagovalce.

Njegov trener Marko Jurjec je našel še en dejavnik, ki je morda pripomogel k temu, da smučar iz Cerkelj na Gorenjskem ni bil boljši kot osmi, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v sezoni. "Mitja ni smučal povsem na polno. Vsaj jaz tako mislim. Prav je, da je tako naredil, saj se je zavedal, da potrebuje dober rezultat. Če bi vedel, da so v igri stopničke, bi več tvegal, a mogoče ne bi nič dobil. Tu je vedno tista slalomska dilema. Še posebno druga vožnja mu je dobro uspela, en zdrs pa je pomenil slovo od stopničk," je dejal Marko Jurjec, ki je ekipo za tehnične discipline s svojim preudarnim pristopom umiril. Vsaj tako trdi Mitja Valenčič, ki si želi (in želja se mu bo najverjetneje uresničila), da bi trenerska ekipa v prihodnji sezoni ostala enaka.

"Zelo korektno sodelujemo v okvirjih, ki jih imamo na razpolago. Marko Jurjec je prinesel mirnost. S trenersko ekipo sem zadovoljen. Tudi Mitja Kunc ima veliko izkušenj s tekmovanj. Natančno ve, kaj tekmovalec potrebuje. Ima dobro oko za popravljanje napak. Želim si, da ostane ista ekipa. V zadnjih letih smo preveč menjali trenerje, napredka pa ni bilo," se je Valenčič zagledal v prihodnost. Še prej ga konec tedna čaka nastop na finalu svetovnega pokala.