Od preostalih petih Slovencev na startu današnje tekme je prvo vožnjo dokončal le še Matic Skube, ki je bil 41. Brez uvrstitve so ostali Patrick Jazbec, Miha Kürner, Žan Kranjec in Mišel Žerak, ki z visokimi startnimi številkami nad 60 niso izkoristili priložnosti za preboj med najboljših trideset slalomistov.

Edini slovenski finalist 34-letni Valenčič sicer ni ponovil lanskega uspeha, ko je s šestim mestom vpisal najboljšo slalomsko uvrstitev v Kranjski Gori, vseeno pa je s četrto uvrstitvijo med deseterico v tej sezoni in z drugim izidom sezone zadovoljen. Že z 12. časom po prvi vožnji je nakazal, da lahko v finalu napade za preboj med najboljših deset. To mu je tudi uspelo, čeprav bi, če ne bi bilo nekaj napak v spodnjem delu strmine, lahko posegel še višje. Ob prvem in drugem merjenju vmesnega časa je namreč vzdrževal prednost dveh desetink pred vodilnim, nato pa je sledil slabši spodnji del, zaradi katerega je takrat ob bučni navijaški podpori s tribun prišel v cilj kot četrti.

Valenčič: Nisem uspel ujeti zavojev

"Od starta mislim, da sem šel zelo dobro, ujel sem tudi pravi ritem, da sem lahko napadal, kar se je poznalo tudi pri merjenjih vmesnega časa. Ko sem prišel v ciljno strmino sem naredil eno ali dve manjši napaki, ki sta me za malenkost vrgli iz ritma. In nekako nisem uspel delati zavojev, kot sem si zamislil. Kaj naj rečem, lahko bi se veliko boljše izteklo. Napake so sestavni del športa, žal sem jih danes delal tudi sam," je novinarjem razkril mešane občutke Valenčič, že drugo leto zapored edini slovenski dobitnik točk na Pokalu Vitranc. Valenčič je tako kot lani nekoliko popravil slab vtis, ki ga je z novo ničlo v soboto pustila slovenska veleslalomska šesterica.

Valenčič bo kot edini član ekipe za tehnični disciplini nastopil na finalu svetovnega pokala prihodnji teden v Schladmingu, kjer si v slalomu želi še eno lepo uvrstitev. "Dal bom svoj maksimum, kaj pa bo tam, bomo še videli." Da je slalomska konkurenca zelo močna, je na svoji koži občutil hrvaški as, branilec skupne zmage Ivica Kostelić, ki po poškodbi in operaciji kolena še ni našel pravih občutkov. Slalom v Kranjski Gori je končal na 16. mestu (+ 1,56) ter boj za mali kristalni globus v disciplini prenesel v Schladming.

Kostelić (610 točk) je prednost v slalomskem seštevku pred drugouvrščenim Avstrijcem Marcelom Hirscherjem (560), ki je odstopil že na prvi progi, povečal na 50 točk. Današnji zmagovalec Vitranca Šved Myhrer (544) pa je še ohranil žive teoretične možnosti, saj za Kostelićem zaostaja 66 točk, za Hirscherjem pa pičlih 16 točk.

Švicar Beat Feuz, ki v slalomu ne tekmuje, je po odstopu prvega izzivalca Hirscherja ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Razlika med tekmovalcema tudi po Kranjski Gori in pred zadnjimi štirimi tekmami v sezoni ostaja 55 točk. Tretjeuvrščeni Kostelić v skupnem seštevku za Feuzem zaostaja še vedno precejšnjih 186 točk.

"Konkurenca je zelo močna, Kostelić na drugi progi ni vozil na vso moč, lahko pa ste videli, kam ga je to pripeljalo. Ni popuščanja v tej konkurenci, treba iti na polno," je dogajanje na vrhu pokomentiral Valenčič, ki je do Schladminga zbral 170 točk za 48. mesto skupno, 14. v slalomskem seštevku. Valenčič tako lahko ob dobri vožnji v Schladmingu še izboljša svojo za zdaj rekordno uvrstitev v slalomskem seštevku ter se z rezultatom kariere prebije med prvokategornike, kar mu je za kratek čas uspelo po dobrih vožnjah na začetku sezone.

''Moramo izboljšati startne številke''

"S prvim delom sezone sem zelo zadovoljen, z drugim nikakor ne morem biti. Forma mi je padla sredi januarja. Moram poskrbeti, da se to ne bo več dogajalo v naslednjih sezonah," je dejal Valenčič, ki tako, edinkrat samkrat se je v tej zimi v slalomu v finale uvrstil Matic Skube, še naprej ostaja osamljeni jezdec. "Fantje bodo morali najprej izboljšati startno številko, s startno številko 60 priti v finale moraš smučati boljše kot prvih trideset smučarjev. Ko bodo izboljšali izhodišče, bodo upam tudi rezultati," je nič kaj zgledno stanje opisal Valenčič.

V vitranšekm slalomskem finalu je najprej konkurenco predramil Francoz Pinturault, ki se je po dveh drugim mestih na vitranških veleslalomih s 14. mesta po prvi vožnji prvič v Podkorenu prebil na slalomske stopničke. Odlično se je pred kakšnimi 5000 gledalci znašel 29-letni Myhrer, ki je vodil že po prvi vožnji in ubranil prednost pred danes drugim Italijanom Devillejem za tretjo zmago v karieri.

Vitranški spektakel si je ob dobri organizaciji in v prijetnem spomladanskem vremenu v dveh dnevih ogledalo nekaj več kot 9000 gledalcev, ki so lahko res uživali v nastopih najboljši smučarjev. Danes si je drugo vožnjo slaloma ogledal tudi predsednik države Danilo Türk, tik ob njem je na tribuni sedel predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Oglejte si še galerijo Dnevnikovega fotografa iz včerajšnjega tekmovanja in zabave Explosion of fun, ki je sledila.