Ob začetku kolumne je ekonomist Rado Pezdir pojasnil, da interesnim skupinam vsaka zamenjava vlade prinese stres, saj pristransko pisanje zakonodaje in oslepitve regulatorjev nenadoma postanejo negotove.

"Z vsakim oblikovanjem nove vlade se torej začne množični pohod kufrov denarja proti ministrstvom. V nadaljevanju bom navedel tri tipične postopke. Dva sem doživel, o enem se brez sramu govori po zakotnih 'kafanah'," je pojasnil.

Iskanje tarč in sklepanje "poslov"

Po besedah Pezdirja se dogajanje po enem scenariju odvija takole: sprva se identificirajo osebe, najbližje ekipam na ministrstvih, ki z določeno osebo navežejo stik. Sledi sestanek s ponudbo, plačilo pa je pavšalno in odvisno od teže primera, je zapisal ekonomist.

Obstaja pa tudi drug scenarij, ki je lažji in primeren, "če strukture v javni upravi preživijo", pojasnjuje in dodaja, da je bistvo tega načina, da tarčo želijo najeti za "strokovno mnenje", ki predstavljajo temelj korekcije zakonodaje in oslepitve regulatorjev.

"(...) Kabinet ministra se polni z navidezno racionalnimi predlogi, ki so navadno tako tehnični, da brez večjih težav napredujejo do vlade in potem skozi parlament v realnost," je pojasnil. Po tretjem načinu pa se dogaja prodajanje imena.

"Recimo, po Sloveniji hodijo sivi liki, ki detektirajo podjetja, ki imajo težave zaradi nekih zakonskih omejitev, zaradi 'tečnarjenja' regulatorjev ali pa posojilne težave. Napovejo se pri teh podjetnikih in jim razložijo, da se njihov problem lahko razreši, saj imajo denimo vpliv na Pezdirja, ki je zelo tesno povezan s Šušteršičem," pravi Pezdir in dodaja, da obstaja zelo velika verjetnost, da je šlo pri poslu s Patrio za prodajo imena takratnega premierja Janeza Janše.

Napoved nadaljnjega razkrivanja

Pezdir je v soboto na Pop TV napovedal, da bo v kratkem spregovoril še o treh mehanizmih podkupovanja, o njih pa so mu povedale osebe, ki so to zadevo izkusile. "Angažiral se bom pri tem, da s to zgodbo pride ven še kdo, da se državljani opogumijo, in da to državo osvobodimo iz krempljev parazitov," je še dodal za komercialno televizijo.

Korupcija pri nas še vedno velja za tabu temo. Zadnje čase javnost vznemirja primer domnevnega  ponarejevanja srednješolskega spričevala s strani poslanca stranke DeSUS Ivana Simčiča. Številne organizacije opozarjajo na obstoj korupcije, prav tako v njeno prisotnost verjame velika večina, kar 83 odstotkov Slovencev, je pokazala raziskava Eurobarometra.

"Slovenija v primerjavi z drugimi tranzicijskimi državami nima neobvladljivega problema s t. i. korupcijo modrih kuvert. Drugače pa je s sistemsko korupcijo, ko posamezniki ali interesne skupine ustvarijo okolje, v katerem sistematično izkoriščajo kadrovske ali druge mehanizme moči za uresničevanje koruptivnih ter drugih podobnih ciljev," je nedavno povedal predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

Primere bo preiskoval tudi NPU

Klemenčič je v soboto opravil dve uri dolg pogovor s Pezdirjem. Ta je še napovedal, da po objavi kolumne prejema veliko klicev in sporočil podpore, ljudje pa po njegovih besedah govorijo tudi o svojih izkušnjah s korupcijo. Pezdir bo svoje in ostale primere nato predal komisiji za preprečevanje korupcije, slednja pa bo skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) izvedla preiskavo.

Konkretnih imen, kot je dejal Pezdir, še ne bo razkril, saj je bilo to izrecna želja protikorupcijske komisije. Finančni minister Janez Šušteršič je za Pop TV zagotovil, da ne bo pustil, da bi kdo vplival nanj. "Vsak jamči sam zase, do mene pride pa zelo malo ljudi in to tisti, ki imajo zelo dober razlog, in ki je povezan z mojo funkcijo," je povedal.

Šušteršič še pravi, da vsak dan prejme od 20 do 30 elektronskih sporočil, a nanje v glavnem ne odgovarja. Dodaja, da ne škodi, če se nekdo z nekom pogovori, težava pa nastane takrat, ko nekdo zaradi teh vplivov sprejme odločitve, ki so napačne. "Tega pa seveda jaz ne bom počel," je zagotovil Šušteršič.