Princ Harry ne more skriti tega, da ga turneja zelo zabava, čeprav je njen cilj zelo resen. Kako ne bi užival v teh vročih sončnih krajih, zlasti ker gostitelji in spremstvo skrbijo zanj, kot bi bil kralj, čeprav je "šele" tretji v vrsti za prestol. Poleg tega so mu pripravili program, katerega velik del mu je napisan na kožo: od okušanja lokalnih pijač do plesa, od športa do druženja z lepoticami. To je prva uradna samostojna službena pot 27-letnega princa, na kateri zastopa svojo babico. Kraljica Elizabeta II. se je odločila, da ob letošnji šestdesetletnici vladanja pošlje svoje otroke in vnuke na obisk v majhne ostanke nekoč velikega imperija in države, v katerih je, vsaj na papirju, še vladarica, medtem ko sama obiskuje britanske kraje. Cilj Harryjeve in drugih turnej je resen: prek priljubljenosti mladih članov kraljevske družine ohraniti, utrditi ali celo povečati priljubljenost monarhije v teh povsod negotovih časih.

Objem in poljuba

Visok, postaven in vedno nasmejan princ, pogosto v lepih vojaških uniformah, je navdušil mlado in staro najprej v Belizeju in potem na Bahamih, kjer je med drugimi srečal aktualno lepotno miss Anastagio Pierre, ki je napovedala, da bo nevesta "vročega princa Harryja". Na Jamajki ga je čakala veliko težja naloga, saj je moral šarmirati premierko Portio Simpson Miller, ki načrtuje referendum, s katerim se želi znebiti kraljice kot šefinje države in uvesti republiko. Poleg tega je malo pred prinčevim obiskom ponovila, da je zaželeno britansko opravičilo za "hudobno suženjstvo". In kaj se je zgodilo, ko sta se prvič soočila mladi princ in malo manj mlada premierka? Princ se je nasmehnil, jo objel, stisnil k sebi, poljubil na obe lici in osvojil tudi njo kot prej velike množice ljudi. Pred slavnostno večerjo, ko ga je premierka prijela pod roko, jo je prijel za roko in zbrani sedmi sili dejal, da je njegova "nocojšnja punca". Njeni nasmehi so bili še večji in utegne se zgoditi, da bo referendum o zamenjavi monarhije z republiko odložila za nekaj časa.

Če bi ostal še malo, ne bi hotel domov…

Osvajanje je nadaljeval v govoru, v katerem ni mogel prehvaliti Jamajke in Jamajčanov. "Če bi ostal še malo dlje časa, ne bi hotel domov," je dejal. Vroče vprašanje o monarhiji ali republiki je posredno omenil z navajanjem dela besedila znane pesmi legendarnega glasbenika Boba Marleyja: "… but don't worry, cos every liddle ting gonna be aright!" Ne skrbite, ker se bodo vse male reči uredile! Na Jamajki se je srečal tudi z Marleyjevo vdovo Rito, ki mu je dejala, da je "božje darilo, ki širi ljubezen", in mu dala pismo, v katerem mu je napisala, da "bomo nekoč vsi spet srečali njegovo lepo mamo Diano", in mu podarila šal, s katerim je Bob Marley nastopal sedem let. Na Jamajki je tudi premagal najhitrejšega Zemljana v sprintu na 100 metrov Usaina Bolta, s katerim sta se pomerila v teku na 40 metrov. Stekel je pred pokom startne pištole, pa tudi dober gostitelj Usain potem ni ravno sprintal.

Princa, ki so ga v žurerskih uporniških najstniških letih radi razglašali za črno ovco v kraljevski družini, čaka še približno enako naporen obisk v Braziliji, kjer bo moral med drugim igrati odbojko na pesku s postavnimi brazilskimi odbojkaricami. Težka služba, vendar - kar se mora, ni težko, zlasti če ti to ukaže babica, ki je tudi tvoja kraljica. Poleg tega pride človek na misel, da država ne potrebuje diplomatov, če ima tako šarmantne prince!