Čampa, ki skupaj z ženo vodi družinsko podjetje, ki ima dom starejših že šest let v Rogaški Slatini, je bil še posebej zadovoljen, da se je uredilo vprašanje financiranja zdravstvene nege v domovih za starejše. "Dobili smo zagotovilo ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, da bodo denarna sredstva zagotovljena. To nas pomirja, saj to za nas pomeni 60.000 evrov na mesec za stroške zdravstvene nege. Brez tega denarja ne bi bilo zdravstvene oskrbe, brez nje pa si doma za starejše ne predstavljam. Tako je zdaj vse urejeno, da dom v Kranjski Gori odpremo 23. marca in prvo stanovalko sprejmemo 2. aprila," je dejal Matjaž Čampa.

Dom v Kranjski Gori lahko sprejme 130 stanovalcev, polnili ga bodo postopoma, z dvema ali tremi stanovalci na dan. Približno tretjina stanovalcev bo domačinov iz Zgornjesavske doline, tretjina iz preostale Gorenjske in tretjina iz drugih krajev. Cena oskrbe v dvoposteljni sobi bo 24 evrov na dan. Investicija je vredna pet milijonov evrov in pol, zemljišče pa je prispevala občina Kranjska Gora.

Obiskovalci pa so se že včeraj prepričali, da gre za lepo urejeno, moderno ustanovo. Nekaterim se je zdela celo prevelika in predobro urejena, češ, mi starejši na takšen luksus nismo navajeni. "Doma sem na drugi strani Save, tako da bi svojo hišo lahko gledala tudi iz sobe doma za starejše. Ne morem vam povedati, kako težko smo starejši v Kranjski Gori čakali na to pridobitev. Vsakega skrbi, kako bo na stara leta, in če jih bomo lahko preživeli v domačem kraju, je to neprecenljivo. Tudi dom je zelo lep, česa takega sploh nisem pričakovala. Ko bo treba oditi, bo odločitev precej lažja," je povedala Anica Arih iz Kranjske Gore.

Izjemno vitalna 85-letna Antonija Svete z Jesenic je sicer dodala, da ji v dom še dolgo ne bo treba, če pa bo že mogla, bi se sicer rade volje odločila za kranjskogorskega, a kaj ko je za starejše to lahko preveliko finančno breme. "S pokojnino stroškov ne moreš pokriti, in če so v finančni stiski tudi svojci, je to skoraj nemogoča in zelo težka odločitev," je razložila Antonija Svete. Tudi Janez Jeglič iz Mojstrane, ki ga je v Čičare privabil "firbec", je lahko le potrdil, da si mnogi starejši težko privoščijo oskrbo v domovih, da pa so tega v Kranjski Gori res težko čakali.

"Že pred sedmimi leti sem dobil 1300 podpisov občanov, ki so me pozivali, da moramo ta problem urgentno rešiti. Danes sem vesel, da smo za partnerja izbrali Comett. Opozoril bi še, da je tudi 60 novih delovnih mest v teh časih pomembna pridobitev za našo občino," je pristavil župan Kranjske Gore Jure Žerjav.