Po včerajšnjem preizkusu proge so smučarji zatrjevali, da je snežna podlaga dobro pripravljena. Bila naj bi dovolj trda, da bodo imeli možnosti za visoke uvrstitve vsi tekmovalci, torej tudi slovenska ekipa. Ta bo imela na obeh tekmah po šest predstavnikov. Na današnjem veleslalomu bo prvi adut Janez Jazbec, ki pa ima zdravstvene težave. Včeraj zaradi vročine in prehlada ni treniral, ni se udeležil niti predstavitve slovenskih tekmovalcev. Manjkala sta še dva, ki se bosta skušala približati uvrstitvi v drugo vožnjo. Žan Kranjec in Mišel Žerak sta še včeraj tekmovala na svetovnem mladinskem prvenstvu, in to uspešno. Kranjec je zasedel peto mesto v slalomu (24 stotink ga je ločilo od kolajne), v kombinaciji pa je osvojil bronasto kolajno, kar mu je uspelo tudi v veleslalomu.

"Med mojimi kolegi kroži krilatica, da slovenski smučarji začnejo dosegati dobre rezultate, ko začnejo trenirati v Kranjski Gori," je dejal strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc. Meril je na dva dejavnika, ki slovenski tabor pred zanj najpomembnejšima tekmama sezone navdajata z optimizmom. Slovenska reprezentanca je na podkorenski strmini trenirala več kot v minulih letih, padajoča krivulja rezultatov pa se je ustavila in se za malenkost obrnila navzgor. To velja predvsem za veleslalom, v katerem je Jazbec prekinil mučni niz tekem brez uvrstitve med najboljših 30. Pokal Vitranc bodo tako trije tekmovalci pričakali s točkami svetovnega pokala v žepu, poleg Jazbeca še Matic Skube in Mitja Valenčič. V obetajoči formi naj bi bil tudi slalomist Miha Kürner, medtem ko bo skriti adut Kranjec, ki je z uspehom v veleslalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu vbrizgal nekaj dodatnega upanja izgubljeni disciplini slovenskega alpskega smučanja.

Reprezentanti so v minulih dneh trenirali na Krvavcu, kjer težav s pripravo prog niso imeli. "Fantom popolnoma zaupam. Uvrstitve med najboljših trideset so dosegljive. Na Krvavcu smo imeli odlične pogoje. Morali smo celo paziti, da nismo trenirali preveč, saj na tekmo ne želimo priti utrujeni," je dejal trener Marko Jurjec.