V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Švicar Beat Feuz (1250 točk) pred dvema izvrstnima specialistoma za tehnične discipline. Feuz ima 115 točk prednosti pred drugouvrščenim Hirscherjem (1135), Kostelić (1043) na tretjem mestu pa ima 207 točk zaostanka. Feuz, izraziti specialist za hitre discipline, bo veleslalom startal kot 31., branilec skupne zmage Kostelić pa bo prvo tekmo po odsotnosti zaradi poškodbe in operacije kolena začel s startno številko 17.

Kostelić (595 točk) ima realnejše možnosti za ubranitev malega kristalnega globusa v slalomu. Dva slaloma pred koncem ima 35 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Hirscherjem (560), ki pa si je že skoraj zagotovil mali kristalni globus v veleslalomu. Američan Ted Ligety (413 točk) v tej disciplini za Avstrijcem (545) dve tekmi pred koncem zaostaja za 132 točk. Ligetyju je žreb namenil startno številko 7. Teoretične možnosti za osvojitev veleslalomskega malega globusa ima tudi Italijan Massimiliano Blardone (358), ki bo napadel s startno številko 3, za Hirscherjem pa zaostaja 187 točk.

Kranjskogorski prireditelji tekmovanja za 51. pokal Vitranc so pripravili vrhunsko progo z zelo utrjeno snežno podlago, ki bo po zagotovilih zdržala tudi tiste tekmovalce, ki bodo finale napadali iz ozadja. Med njimi so tudi Matic Skube (60), Žan Kranjec (65), Miha Kürner (66), Patrick Jazbec (69) in Klemen Kosi (70).

Glavni slovenski adut za preboj med najboljših trideset je Janez Jazbec, ki je letos z dvema uvrstitvama v finale poskrbel za prekinitev slovenskega dvoletnega rezultatskega veleslalomskega posta. Urok Vitranca je sicer še bolj trdoživ. Slovenci na domačem veleslalomu za svetovni pokal niso osvajali točk že vse od leta 2007.

Jazbec zaradi manjših zdravstvenih težav danes sicer ni preizkusil vrhunsko pripravljene proge na prostem treningu. Trener slovenske ekipe Marko Jurjec je tudi po žrebu zagotovil, da bo tekmovalec nared za domačo preizkušnjo. Jazbec je tik pred tekmo staknil virozo, ki pa mu po zagotovilih iz slovenskega tabora ni preveč načela zdravja in forme.

V Kranjski Gori med zvezdniki alpskega smučanja ne bosta tekmovala Švicar Didier Cuche in Američan Bode Miller, ki je predčasno sklenil sezono zaradi poškodbe.

Prva vožnja se bo začela ob 9.30, druga pa ob 12.30.

* Startni seznam za sobotni veleslalom:
1. Marcel Hirscher (Avt)
2. Philipp Schörghofer (Avt)
3. Massimiliano Blardone (Ita)
4. Hannes Reichelt (Avt)
5. Aksel Lund Svindal (Nor)
6. Alexis Pinturault (Fra)
7. Ted Ligety (ZDA)
8. Cyprien Richard (Fra)
9. Carlo Janka (Švi)
10. Benjamin Raich (Avt)
...
36. Janez Jazbec (Slo)
60. Matic Skube (Slo)
65. Žan Kranjec (Slo)
66. Miha Kürner (Slo)
69. Patrick Jazbec (Slo)
70. Klemen Kosi (Slo)
...