Slovenska ekipa bo v celoti zapolnila nacionalno kvoto za obe tekmi, na vsaki od tekem bo tekmovalo po šest Slovencev, največ možnosti za preboj med prvo trideseterico imata lani šesti Mitja Valenčič v slalomu in Janez Jazbec, ki je letos z dvema uvrstitvama v finale prekinil slovensko rezultatsko sušo v veleslalomu. V slovenskem trenerskem štabu pričakujejo, da se bo v finale na obeh tekmah uvrstil še kateri od mlajšega rodu slovenske reprezentance, ki so v letošnji sezoni formo pilili zlasti na tekmah nižje ravni in na mladinskem svetovnem prvenstvu. Čeprav bo večina fantov nastopila z visokimi startnimi številkami, naj več slovenskih finalov po mnenju trenerjev ne bi bila misija nemogoče.

Tik pred zdajci je pričakovanja nekoliko znižal nenadni prehlad prvega slovenskega veleslalomista Jazbeca, ki se zaradi zdravstvenih težav ni udeležil predstavitve slovenske ekipe v Kranjski Gori. V trenerskem štabu pričakujejo, da se bo Jazbec čim prej pozdravil in bo pripravljen prekiniti slovenski veleslalomski rezultatski post na pokalu Vitranc, ki se vleče že od leta 2007.

V veleslalomu bodo domače barve branili Janez Jazbec, Matic Skube, Žan Kranjec, Miha Kürner, Klemen Kosi in Patrick Jazbec. V slalomu pa poleg Valenčiča, ki je osvojil levji delež letošnjih točk v tehničnih disciplinah, še Matic Skube, Patrick Jazbec, Kürner, bronasti veleslalomist z mladinskega svetovnega prvenstva Žan Kranjec in Mišel Žerak.

Najboljši alpski smučarji, prijavljeni so tekmovalci iz 22 držav, si bodo prav na veleslalomu in slalomu v Kranjski Gori skušali priboriti čim boljše izhodišče za odločilne boje svetovnega pokala naslednji teden v Schladmingu. Šest tekem pred koncem sezone namreč v boju za veliki kristalni globus še nič ni odločeno. Z vrnitvijo hrvaškega šampiona Ivice Kostelića se zaostruje boj za skupno zmago svetovnega pokala, prav tako še nista oddana mala kristalna globusa v slalomu in veleslalomu. V veleslalomskem seštevku vodi Avstrijec Marcel Hirscher, ki diha za ovratnik v slalomskem seštevku vodilnemu slalomistu Kosteliću.

Slovenci se neposredno v boj za veliki in mala kristalna globusa ne morejo več vpletati, zato pa najboljši slovenski slalomist zadnjih nekaj let Valenčič še vedno pričakuje, da si bo prav na zadnjih dveh slalomih v sezoni znova priboril mesto med slalomskimi prvokategorniki, ki ga je izgubil po padcu v formi. Vstopnico za slalomski finale v Schladmingu ima sicer že zagotovljeno. "Zanesljivo si želim ponoviti lanski dosežek in želim v Kranjski Gori narediti največ, kar sem zmožen v tem trenutku," je bil optimističen 34-letni Valenčič, ki ima v ekipi kot najstarejši član status veterana in svojih startov na Vitrancu, krstni vitranški nastop je doživel leta 1997, ne šteje več.

Puške v koruzo še ni vrgel deset let mlajši Skube, 24. na zadnjem slalomu v Banskem, na katerem je Valenčič odstopil že na drugih vratih. Skube je na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2007 v Flachauu v slalomu osvojil zlato kolajno in takrat na drugem mestu ugnal letos nepremagljivega, leto mlajšega Hirscherja. "Takrat mi ga je uspelo premagati. Verjetno zato, ker je bil mlajši in manj izkušen. Njegov vzpon je bil izjemno hiter, zelo malo je takšnih v svetovnem pokalu. Sam mislim, da ubiram bolj običajno, počasnejšo pot, kar so dali skozi vsi tekmovalci, če pogledamo nazaj tudi oba Kostelića, ko so si počasi tlakovali pot proti vrhu. Hirscher pa je čudežni deček, kaj naj rečem," je 24-letni Skube razmišljal o svojem tekmecu.

Brez večjih skrbi, vsaj kar zadeva tekmovalno progo, je tudi generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Medven. Proga, ki so jo dopoldne na prostem treningu preizkusili tudi tekmovalci, je v vrhunskem stanju in bo po zagotovilih lahko zdržala tudi tiste z višjimi startnimi številkami, ki bodo lahko naskakovali uvrstitev v finale, na kar računajo tudi v slovenskem taboru.