Raziskava, objavljena v Journal of Psychopharmacology, v kateri je sodelovalo 500 pacientov, dokazuje, da ima uživanje LSD "pozitivne učinke“ pri odvisnosti od alkohola. Blagodejni učinek pa lahko traja tudi do pol leta po vnosu halucinogene droge, so s sodobnimi analizami na norveški Univerzi za znanost in tehnologijo potrdili rezultate starejše raziskave. 

LSD je ena izmed najmočnejših poznanih halucinogenih drog, ki vpliva na tok zavesti, razmišljanja, zaznave in vedenje. Povzroča mentalne in fizične stimulacije.

Zakoni naj bodo ohlapnejši

Posamezniki, vključeni v raziskavo, pacienti iz programa za zdravljenje od odvisnosti od alkohola, so prejeli posamezno dozo LSD, med 210 in 800 mikrogrami. Rezultati pričajo, da so v skupini pacientov, ki so zaužili LSD, zaznali 59-odstotkov nižjo stopnjo zlorabe alkohola kot v skupini, ki halucinogena ni prejela in kjer je bila stopnja zlorabe tako nižja le za 38 odstotkov.

Avtorja poročila Teri Krebs in Pal-Orjan Johansen pojasnjujeta: "Posamezna doza LSD ima prepoznavni pozitivni učinek na zmanjševanje zlorabe alkohola.“ Večkratna uporaba halucinogena pa bi lahko privedla tudi do trajnostnega učinka, še dodajata.

Strokovnjak David Nutt, odpuščeni svetovalec za področje drog pri britanski vladi, je pozval, da naj država razširi zakon o prepovedanih drogah, na način, da bodo ti dovoljevali več raziskav.