Šestakova, slovenska rekorderka, je finale zgrešila za eno mesto in štiri centimetre. V prvi skupini je bila peta, prav v zadnjem skoku druge skupine pa jo je prehitela Kubanka Yargeris Savigne (14,09 m). "Na treningih mi gre v tej sezoni dobro, na tekmah pa mi tega ni uspelo pokazati. Pred SP sem celo razmišljala, da ne bi nastopila, saj odličje s teh prvenstev že imam. Vendar sem ocenila, da bi vendarle lahko kaj naredila, žal pa mi ni uspelo," je ocenila Šestakova, ki je v prvi seriji prestopila, zato je v drugi nastopila precej bolj zadržano. Odrinila je 5,4 centimetra pred desko, vendar kljub temu pristala pri 14,05 m.

S tem je bila tedaj tretja, za Kubanko Yamilo Aldamo, ki nastopa za Veliko Britanijo (14,62 m) in Kazahstanko Olgo Ripakovo (14,39 m). Devetintridesetletna Aldama in Ripakova sta bili tudi edini med vsemi, ki sta presegli avtomatično kvalifikacijsko dolžino za finale (14,30 metra). V nadaljevanju sta Šestakovo prehiteli še Slovakinja Dana Veldakova (14,21 m) in Kubanka Mabel Gay (14,22 m). Šestakova je zadnjo, tretjo serijo, začela s petega mesta. Odločilni skok je bil za centimeter krajši, kot njen drugi (14,04 m), in je ostala na petem mestu.

Šestakova je bila tako že pred drugo skupino praktično izven finala, saj bi jo lahko prehitele le tri tekmovalke. "Mislim, da mi ne bo uspelo," je takoj po svoji skupini ocenila tudi Šestakova, in nadaljevala: "Dobro sem se počutila, dober občutek sem imela. Čutim, da lahko skočim veliko več, vsaj dvajset do trideset centimetrov. Imam težave s prehodom iz drugega v tretji korak, ko me nekoliko zavrti in nimam pravega ravnotežja. Zato je zadnji skok krajši, kot bi bil sicer. Zelo si želim, da bi to popravila poleti v olimpijski sezoni. Sem na pravi poti. Vse uspehe v svoji karieri sem dosegla na zelo težak način, zdaj pa potrebujem le še malo sreče, da se mi bo ponovno odprlo."

Za Šestakovo se je tekma nadaljevala tudi, ko je bila na tribunah. Na osmem mestu, ki še vodi v finale, je bila vse do zaključka tretje serije v drugi skupini. Pred tem so jo prehitele le Rusinja Ana Krilova (14,27 m), Kitajka Yanmei Li (14,23) in Jamajčanka Kimberly Williams (14,15 m). Yargeris Savigne, nekdanja svetovna prvakinja, je bila tik za njo na devetem mestu (14,00 m), nato pa jo je v zadnjem skoku prehitela za štiri centimetre.


Marija Šestak (Foto: Reuters)

Rodičeva je nastop začela s prestopom, v drugi seriji pa je bilo še slabše, saj so ji namerili kar 12,7 centimetra prestopa. Zato ji je na voljo ostal le še tretji poskus, ko je sodnica še tretjič dvignila rdečo zastavico po 4,8 centimetrskem prestopu. "Tudi za stopalo sem šla nazaj pri zaletu, v zadnjem celo za stopalo in pol, vendar ni šlo. Na ogrevanju sem se dobro počutila, toda ko sem merila zalete pred tekmo, sem trikrat prišla drugače na odrivno desko. Moj tek ni bil pravi in tako je bilo potem tudi na tekmi. Preveč sem podaljševala korake na koncu in imela tri prestope. Z zimsko sezono sem sicer zadovoljna, saj sem imela solidno formo, dobre izide in skoke prek 14 metrov, zato sem tudi odšla na SP. Imam solidno bazo za poletno sezono. Že 21. marca potujemo na priprave za evropsko prvenstvo in olimpijske igre v Londonu," je pojasnila Rodičeva, ki je bila že pred odhodom na SP jezna, ker Atletska zveza Slovenije na prvenstvo ni poslala njenega trenerja Srdjana Djordjevića.

Vid Tršan je v prvem krogu kvalifikacij teka na 800 m dosegel skupno 24. čas ter bil četrti v peti skupini. Za preboj v polfinale bi moral teči 1:50,67 ali zasesti eno izmed prvih dveh mest v svoji skupini, ki je bila najpočasnejša. Prav tega pa si ni želel slovenski rekorder. "Pred tekmo sem se počutil odlično, tudi noge so bile prave. Žal pa sem bil v najpočasnejši skupini, ki je vse opravila s finišem v zadnjih 200 m in mi žal ni uspelo. Če bi šel sam naprej, bi mi to pobralo veliko energije. Dosegel bi sicer boljši čas, vendar verjetno ne bi bilo dovolj za uvrstitev v polfinale. Toda to je bilo moje prvo veliko člansko tekmovanje, na katerem vse skupaj poteka povsem drugače, kot na domačih tekmah ali pa na manjših mitingih v tujini, na katerih sem doslej nastopal. Upam, da bom čim večkrat tekmoval na podobnih tekmah v prihodnje," je povedal Tršan, absolvent prava, ki pa se je v zadnjem letu in pol posvetil pretežno atletiki, ki tudi vadi pod vodstvom Matije Šestaka, moža in trenerja Marije Šestak. Na prvenstvu je slednji skrbel tudi za Rodičevo.

Brez polfinala ostala tudi Tomičeva

Tomičeva je tekla v zadnji, četrti kvalifikacijski skupini, v kateri je imela peti prijavljeni dosežek tako sezone kot tudi kariere. Zato je imela težko delo za preboj v drugi krog tekmovanja, saj so se v polfinale uvrstile prve tri iz vsake skupine ter še štiri najhitrejše iz vseh skupin po času. Članici celjskega Kladivarja, ki je svoj osebni rekord letos spustila na 8,13 sekunde, pa je šel na roko tudi razplet v drugih skupinah, tako da ji je bil cilj dosegljiv.

Toda vse skupaj se je začelo zelo slabo. Tomičeva je startala daleč najslabše, na sredini vendarle ujela tekmice, pa potem podrla zadnji oviri in cilj prešla z daleč najslabšo predstavo zime. "Startne pištole sploh nisem slišala. Ne vem, mogoče je bil za mano zvočnik? Potem sem podrla še zadnji oviri, česar nisem storila še nikoli. Začelo pa se je slabo že po ogrevanju, saj se mi je v prostoru, kjer se čaka na start, strgala luknja na sprintericah in sem morala iskati drugo, da sem športne copate sploh lahko zavezala. Potem so nas več kot 15 minut držali v mrzli dvorani in nas je na koncu že zeblo. Mogoče so tudi zato izidi vseh tako slabi ... Če je bila že potrebna taka slaba velika tekma, potem je bolje, da se je zgodila v Carigradu. Sicer je za mano lepa zimska sezona, pred mano pa še evropsko prvenstvo na prostem in olimpijske igre," je misli v naslednje mesece usmerila Tomičeva.

V drugi skupini sta presenetljivo teka predčasno končali Američanka Kristi Costlin, ki ima izid sezone na svetu (7,84), ter Jamajčanka Vonette Dixon, ena izmed favoritinj za odličja. Tretja po mestih se je v nadaljevanje uvrstila Rusinja Jekatarina Galicka, vendar le z 8,40 sekunde. Pred nastopom Tomičeve v zadnji skupini je bilo za polfinale treba teči 8,21 sekunde; tako je bilo tudi na koncu. Izmed vseh je le Avstralka Sally Pearson, zmagovalka prve skupine in najboljša atletinja sveta lani, tekla pod osmimi sekundami (7,85).