Članek na Index.hr je na forumih seveda znova prilil olje na ogenj njihovih nacionalnih čustev in na drugi strani na razumevanje pri razumni odločitvi šampiona, ki ga vodijo predvsem športni motivi. Nerodnost Nemcev pa nima velike teže. Dejansko so vsi Fakovi rezultati na spletni strani ZDF pod zastavo Slovenije. Pravilna je tudi vsa grafika pri objavi drugih rezultatov, tudi s tekem svetovnega pokala in tudi s svetovnih prvenstev, ko je še tekmoval za Hrvaško.

Napaka ZDF v času svetovnega prvenstva v Ruhpoldingu, za kar so zaradi priljubljenosti biatlona namenili velikanske vsote denarja, snemanje za televizijo pa izvajajo z 38 kamerami (svetovni pokal 15), je le pri grafiki objav tekočih rezultatov v živo. Njihovo geslo "Hitreje, višje, bližje" v praksi ne drži povsem, ko gre za človeški dejavnik.

Največjo blamažo si je že med tekmo mešanih štafet privoščil režiser TV-prenosa, ki slovenski štafeti s Fakom v zadnjem delu tekme in cilju sploh ni posvetil nobene pozornosti, čeprav so prvi (pri)drveli v cilj. Spremljal je le dvoboj Norvežana Svendsena in domačina Peifferja za drugo mesto ter malce zamorjeno veselje Norvežanov v cilju. Slovenske četverice niti za trenutek ni bilo v planu, kot da ne bi bila to največja drama, nemara celo svetovnega prvenstva. V mednarodni biatlonski zvezi IBU imajo največji vpliv Nemci in Norvežani s predsednikom IBU Andersom Bessebergom.

Jakov Fak se sicer ne izogiba svojih korenin. Zelo bistri biatlonec iz Mrkopalja se vprašanjem o zanj mučnemu prestopu verjetno še nekaj časa ne bo izognil. Za hrvaške medije je spregovoril že takoj po osvojenem zlatu. "Ne mislite, da sem pozabil. Še kako dobro vem, kje je moja domovina. To je Hrvaška. Vendar športni motivi z boljšimi pogoji so me prisilili v ta korak. Že tedaj sem govoril, da mene zanimajo samo dobro delo in dobri pogoji za trening z dobro spremljevalno ekipo, ki mi bodo prinesli dobre rezultate. Hrvaška biatlonska zveza mi jih na žalost tedaj ni omogočala in odločil sem se za to potezo. Te poteze ne obžalujem, ker je ta rezultat zame nekaj posebnega in nikoli ga ne bom pozabil."

Po drugi strani mu slovenščina ne dela težav, tudi pri naglasih, kjer je že skoraj narečni Gorenjec z Bleda ali Bohinja. "Da imam tak naglas, ima zasluge Janez Marič, moj cimer," pravi.

Slovensko četverico na današnji tekmi moških štafet naj bi sestavljali Vasja Rupnik, Janez Marič, Klemen Bauer in Jakov Fak, a je njegov nastop vprašljiv, saj ima težave s sinusi. Fak, ki je imel podobne težave že konec tedna, je v spremstvu reprezentančnega zdravnika Mateja Svetca obiskal tudi zdravnika v bližnjem Siegsdorfu.