Ljubljana V Kinodvoru si je od včeraj dalje mogoče ogledati film Sramota (Shame, 2011), pod katerega se je podpisal Steve McQueen, eden vodilnih britanskih režiserjev in vizualnih umetnikov. McQueen je razstavljal v najpomembnejših muzejih in galerijah, kot so Guggenheim, MOCA, Tate in Center Pompidou, ter se pojavil na uglednih manifestacijah, kot so Beneški bienale, Documenta in druge, leta 1999 pa je za svoje delo prejel tudi prestižno Turnerjevo nagrado. Kot filmski ustvarjalec je nase opozoril že s prvencem, leta 2008 posnetim filmom Lakota (Hunger), scenarij za svoj drugi film Sramota pa je napisal s priznano in večkrat nagrajeno angleško scenaristko Abi Morgan, s katero sta se lotila še vedno tabuizirane teme spolne odvisnosti.

Režiser je povedal, da se Sramota ukvarja s človekom, ki uživa vse svobode zahodnega sveta, a si z navidezno spolno svobodo ustvari svoj lasten zapor. "Priče smo nenehni seksualizaciji družbe in ob tem smo postali že otopeli. Kako naj kdor koli krmari po tem labirintu, ne da bi ga okolje omadeževalo? Želel sem raziskati to očitno, a prezrto vprašanje."

Glavni junak filma je uspešen newyorški poslovnež, pod videzom urejenega in privlačnega moškega pa se skriva spolni odvisnik, ujet v začaran krog avantur za eno noč, brezupnih romanc in internetnega seksa. Obsesivni rituali njegovega samotnega življenja se podrejo, ko nekega dne v njegovo manhattansko stanovanje privihra njegova impulzivna sestra Sissy. Na begu pred bolečimi spomini in sestrino potrebo po bližini se Brandon požene globlje v mračno newyorško podzemlje.

Po režiserjevih besedah "umetnost ne more ničesar razrešiti, lahko samo opazuje in opisuje. Bistveno je, da umetnost postane objekt, ki ga lahko vidiš, se o njem pogovarjaš, se nanj sklicuješ. Film je objekt, o katerem lahko razpravljaš lažje kot o dogodku samem." nr