Podrobnejši pogled je razkril, da leva roka preprosto ni zdržala niti deset sekund na miru, brez da bi potrobila, pa čeprav za to ni bilo potrebe. Večina drugih dejstev je bilo pričakovanih: izjemna prijaznost Turkov, vrhunska kulinarika in mogočnost prestolnice športa. Manjšina dogodkov manj pričakovana, a je pozitivno presenetila. Za zdaj je precej boljše vreme od napovedi, kakšna grška pesem na radiu, redko videna sreča receptorja ob sredinem šovu Messija...

Atletska arena Atakoey je mesto, kjer se bomo do nedeljskega večera največ zadrževali. Gre za postavljeno atletsko dvorano v neposredni bližini dvorane Sinan Erdem. Danes se namreč začenjajo boji za naslove svetovnih prvakov v dvoranski atletiki. Včeraj dopoldan so vadili Marija Šestak, Snežana Rodič, Vid Tršan in Marina Tomič. Zanimivo je, da slovenski atleti niso trenirali v dvorani, kjer bo potekalo prvenstvo (do popoldanskih ur je bila še zaprta), temveč so vadili blizu svojega hotela, natančneje v ogromni hali na sejmišču v neposredni bližini letališča.

Ko smo želeli trije slovenski poročevalci do atletov, so nam številni prijazni prostovoljci odgovorili, da je to trenutno nemogoče. A so kaj kmalu pokazali balkansko iznajdljivost mojstrstva reševanja nenadejanih težav, poklicali kombi ter nas odpeljali do mesta, kamor smo želeli. In nas tam tudi počakali ter pripeljali nazaj v tiskovno središče. Nepozabna gostoljubnost ob morski ožini Bospor in Dardanele.

V primeru, da se danes noben slovenski atlet ne bo uvrstil v finale ali nadaljnji krog, se ne bo prvič zgodilo, da bo Slovenija v konkurenci 170 držav ostala brez sobotnih in nedeljskih nastopov. Toda atleti obljubljajo, da bodo storili vse, da se to ne bo zgodilo. Marija Šestak je z dosežkom 14,19 metra v troskoku v tej sezoni slovenska atletinja, od katere se največ pričakuje. Sama si prevelikih bremen ne nalaga, saj sta ji peruti porezali generalki v Stockholmu in Celju: "Konkretnih pričakovanj nimam. Trenirala sem dobro, po dolgem času sem zdrava. Moj glavni cilj je, da trening prenesem na tekmo. Če mi bo to uspelo, bom zadovoljna tako jaz kot vsi vi."

Snežana Rodič težko prenaša, da nima ob sebi trenerja Srdjana Djordjeviča, a pravi, da se bo potrudila po najboljših močeh. Večkrat se spomni na petletno hčerko Laro, ki je tik pred njenim odhodom dobila visoko vročino in dozo antibiotikov. Marina Tomič si želi, da ji po nepričakovano dobri dvoranski sezoni bolezen pred odhodom ni vzela preveč moči. A sta s trenerjem Matejem Juhartom dobro razpoložena. Vid Tršan, pri 25 letih novinec na velikih članskih tekmovanjih, pa si predvsem želi, da bi bil tek na 800 metrov hiter, saj se zaveda, da v taktičnem teku v finišu ne bo imel velikih možnosti proti izkušenim mačkom.

"Upam, da bom lahko kaj pomagal Snežani, če bo rabila pomoč. Po videnem na treningih pričakujem, da bo Marija skočila letošnji najboljši rezultat (14,19 metra - op. p.). Prvič se bo v troskoku na dvoranskih prvenstvih zgodilo, da bosta v kvalifikacijah dve skupini. To bo najbolj zasedena disciplina. Potrebovali bomo malce sreče brez prestopov," je pojasnil trener Matija Šestak, ki vodi tudi edinega moškega predstavnika Vida Tršana: "Z Vidom v zadnjem času nisva tekmovala. Trenirala sva zunaj. Testi kažejo, da je še boljši, kot je bil. Tudi jaz si želim, da bo tekma hitra, da bo Vid pokazal svoje znanje."

Nad prvimi vtisi v Carigradu je bil včeraj pred tehničnim sestankom in odhodom na letališče po predsednika AZS Petra Kukovice navdušen tudi vodja reprezentance Boris Mikuž: "Hitro smo se akreditirali in prispeli do hotela. Namestitev je dobra. Sicer bi raje videl, da bi atleti dopoldan vadili v tekmovalni dvorani, a so nam organizatorji zagotovili, da so pogoji v veliki hali, ki so jo improvizirali v atletsko dvorano, skoraj identični. Kakšne posebne nervoze v reprezentanci nisem zaznal. Opazi se, da atleti v prisotnosti fizioterapevta Khalida Nassifa brusijo zadnje stvari pred nastopom. Če bomo v kakšnem finalu? Mislim da, saj so takšna pričakovanja povsem realna."