Najboljši alpski smučarji, prijavljeni so tekmovalci iz 22 držav, si bodo prav na veleslalomu in slalomu v Kranjski Gori skušali priboriti čim boljše izhodišče za odločilne boje svetovnega pokala naslednji teden v Schladmingu. Šest tekem pred koncem sezone namreč v boju za veliki kristalni globus še nič ni odločenega. Z vrnitvijo hrvaškega šampiona se zaostruje boj za skupno zmago svetovnega pokala. Branilec skupne zmage Kostelić je na olimpijski generalki v Sočiju staknil poškodbo kolena, zaradi katere je moral prestati že deveto operacijo in je bil nekaj časa zunaj pogona.

V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Švicar Beat Feuz (1250 točk) pred dvema izvrstnima specialistoma za tehnične discipline. Feuz ima 115 točk prednosti pred drugouvrščenim Avstrijcem Marcelom Hirscherjem (1135), Kostelić (1043) na tretjem mestu pa ima 207 točk zaostanka.

Kostelić (595 točk) ima realnejše možnosti za ubranitev malega kristalnega globusa v slalomu. Dva slaloma pred koncem ima 35 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Hirscherjem (560), ki pa si je že skoraj zagotovil mali kristalni globus v veleslalomu. Američan Ted Ligety za Avstrijcem dve tekmi pred koncem zaostaja za 132 točk.

Kljub visokim temperaturam je proga odlično pripravljena

Organizatorji tradicionalnega kranjskogorskega spektakla urejajo še zadnje podrobnosti pred tekmama, na katerih ob lepem, sočnem vremenu pričakujejo številne ljubitelje belega cirkusa. Kljub precej visokim dnevnim temperaturam je tekmovalna proga v odličnem stanju. "Na progi je dovolj utrjenega snega, v povprečju nekaj čez pol metra po celi tekmovalni progi. Pomagale so nam tudi nizke nočne temperature ob zadnjih jasnih nočeh, ki so še dodatno utrdile snežno podlago, tako da lahko rečem, da je zelo kakovostna. Vse je pripravljeno za tekmo," je bil z razmerami zadovoljen in brez skrbi generalni sekretar organizacijskega komiteja Srečko Medven.

"Upamo, da bo proga zdržala tudi tekmovalce z nekoliko višjimi startnimi številkami. Delamo na temu, da bo. Če bo potrebno, bomo uporabili tudi sol za utrditev proge, zlasti za drugo vožnjo. Vendar pa pričakujem, da to ne bo potrebno," je še dejal Medven, ki upa, da si bodo ljubitelji smučanja prišli ogledati vrhunski športni dogodek v čim večjem številu.

Mineva 30 let od prve slovenske zmage na Vitrancu

Letošnji Vitranc bo minil v znamenju obletnice prvega slovenskega zmagoslavja v Kranjski Gori. Pred 30 leti je za veliko navdušenje poskrbel Bojan Križaj, ko je leta 1982 na stari progi s ciljem pri bencinski črpalki za nekaj stotink premagal švedskega asa Ingemarja Stenmarka za prvo slovensko (jugoslovansko) zmago v Kranjski Gori. Zadnjo slovensko zmago na Pokalu Vitranc (v slalomu) je pred 13 leti 6. januarja 1999 prismučal Jure Košir, od zadnjih slovenskih stopničk na Pokalu Vitranc, tretjega mesta Uroša Pavlovčiča v veleslalomu, pa je minilo že več kot deset let. Od takrat se je krivulja v veleslalomu spustila strmo navzdol. Od leta 2007 Slovencev ni bilo niti med dobitniki točk.

Zelo blizu slalomskim stopničkam v Podkorenu je bil lani Mitja Valenčič s šestim mestom. V slovenskem taboru si želijo vsaj ponovitve njegovega lanskega dosežka. "Stopničke je vedno zelo težko napovedati; tudi, če bi imeli enega smučarja takšnega kova, ki bi bil stalno na stopničkah, bi bilo zelo težko karkoli napovedati. Vsekakor je Mitja sposoben vrhunskega rezultata, treniral je dobro, počuti se dobro, upam, da bo lahko izkoristil vse svoje najboljše moči in sposobnosti. Je pa sposoben vedno priti v deseterico. Če bo vse v redu, upam, da bo. V veleslalomu Janez Jazbec in v slalomu Valenčič sta bila na primerjalnih treningih s Kanadčani, Finci in Italijani vedno v prvi trojici najhitrejših in sta lahko konkurenčna. Nazadnje smo tri dni treninga imeli ob odličnih pogojih na Krvavcu, tako da dobro pripravljeni pričakujemo to tekmo," je pred domačim vrhuncem zime napovedal trener ekipe za tehnični disciplini Marko Jurjec.

Tekmovalno progo so lahko slovenski smučarji v tej zimi zelo dobro spoznali. "Zanesljivo, da to pomeni nekaj prednosti, saj se tekmovalec na progi, ki jo dobro pozna, lahko bolje orientira, pozna podlago in konfiguracijo terena, kljub temu pa ta prednost po mojem ni odločilna, kajti tudi ostali zelo dobro poznajo poligon v Podkorenu," je še dejal Jurjec.

Na vsaki tekmi po šest Slovencev

Slovenska ekipa bo v celoti zapolnila nacionalno kvoto za obe tekmi, na vsaki od tekem bo tekmovalo po šest Slovencev, največ možnosti za preboj med prvo trideseterico imata Valenčič in Jazbec, nekaj točk je v svetovnem pokalu letos osvojil tudi Matic Skube, ki si prav tako želi preboja. Jurjec je skoraj že sestavil celoten seznam, ostaja le še ena neznanka. V veleslalomu bodo barve naše države branili Janez Jazbec, Matic Skube, Žan Kranjec, Miha Kürner, Klemen Kosi in Patrick Jazbec. V slalomu pa Valenčič, Skube, Patrick Jazbec, Kürner, bronasti veleslalomist z mladinskega svetovnega prvenstva (MSP) Žan Kranjec, za zadnjo šesto vstopnico pa se bo trener odločil med Kosijem in Mišelom Žerakom na podlagi rezultata z MSP.