Kraljica se je iz Londona do Leicestra, kjer jo je pričakalo več tisoč podanikov, pripeljala z vlakom. Po načrtih si bo 85-letna kraljica s 30-letno Kate Middelton, ki je po poroki s princem Williamom postala vojvodinja Cambriška, ogledala modno revijo, 90-letni princ pa naj bi medtem obiskal tamkajšnje humanitarne organizacije.

V spremstvu soproga bo kraljica v okviru turneje do julija obiskala številne kraje na Otoku, s čimer se želi kraljevi par prebivalcem zahvaliti za lojalnost. Elizabeta II. in Philip bosta med drugim 26. in 27. aprila obiskala še Wales, v začetku julija bosta na Škotskem, 25. julija pa bosta obiske različnih mest in krajev sklenila na jugovzhodu Anglije.

Ta niz obiskov je del praznovanj, s katerimi Britanci obeležujejo diamantno obletnico, odkar je Elizabeta II. 6. februarja 1952 sedla na prestol. Vrhunec bodo predstavljali dogodki med 2. in 5. junijem.

V praznovanja so vključeni tudi ostali člani družine. Tako je kraljičini vnuk, princ Harry, te dni na turneji po Srednji in Južni Ameriki, prestolonaslednik, princ Charles, bo z ženo Camillo na primer v letošnjem letu obiskal Avstralijo in Kanado, princ William pa namerava s soprogo obiskati azijsko-pacifiško območje, napovedujejo v Buckinghamski palači.

Monarhinji z najdaljšim stažem v Evropi se je v sredo poklonil tudi britanski premier David Cameron. Menil je, da bi se država morala pokloniti dostojanstvu in dostojnosti, s katero je Elizabeta II. vodila državo. Državi je izkazala stabilnost, ki je bila ključna za "življenje naroda", je dodal.

Elizabeta II. je na prestol sedla 6. februarja 1952 po smrti očeta, kralja Jurija VI., uradno pa so jo okronali 2. junija 1953 na slovesnosti v londonski Westminstrski opatiji. V šestih desetletjih vladanja je bila priča številnim prelomnim dogodkom v svetovni zgodovini, od menjave predsednikov vlad, padca Berlinskega zidu, do prihoda barvne televizije in svetovnega spleta.

Ne glede na vse težave, ki so ji jih s svojim zasebnim življenjem povzročali tudi njeni otroci, pa Elizabeta II. ostaja še danes eden najbolj priljubljenih članov britanske kraljeve družine.