Vendar se Pjeongčang 2009, ko je Gregorinova dan po Fakovem bronu osvojila srebro v tej ostrostrelni disciplini, ni ponovil. Zgrešila je šesto in devetnajsto tarčo dneva, obe stoje. Preveč. Trener Uroš Velepec je pravilno predvideval, da do sanjskega uspeha vodi le popolno streljanje. "Pri streljanju stoje sem se zelo trudila, da ne delam napak kot na zasledovanju, pa mi ni povsem uspelo, čeprav sem se trudila za vsako tarčo," je razmišljala po tekmi, ko je Tora Berger že proslavljala naslov svetovne prvakinje, Francozinja Marie Laure Brunet srebro in Švedinja Helena Ekholm bron. Vse so dobile minutni pribitek in bile tudi toliko hitrejše v smučini, da bi Ihanka morala zadeti vse tarče, če bi želela stopiti mednje.

Enako natančna Andreja Mali (43. mesto) je imela še manj »dinamita« v nogah in rokah, ki je bil v hitri smučini nujen. Hkrati pa tudi zgoraj omenjenim zvezdnicam sezone to ni pomagalo. Najhitrejša Magdalena Neuner je s šestimi minutami pribitka in prekinjenim nizom osvajanja kolajn poskrbela za pogrebno tišino in vsaj tako hitro praznjenje polnih tribun, kot so dan prej poskrbeli slovenski junak Fak, užaloščeni Fourcade in srečnež Soucup. Pritisk je bil prehud. Toro Berger, tudi olimpijsko zmagovalko v tej disciplini, so namreč pri lovu na zlato spremljevalci malce ukanili. Do zadnjega streljanja ji niso razkrili vmesnih časov. »Morda je bilo tako tudi bolje, da nisem vedela. Da sem se lažje zbrala,« je priznala Bergerjeva, ki je Norveški priborila 51. zlato kolajno. S tem so si Norvežani tudi malo oddahnili. Tako kot Nemci (komplet kolajn) in Rusi (le dve bronaste kolajne) prav težko gledajo lestvico dobitnic kolajn. To so velesile, ki s svojimi sponzorji prispevajo tudi večino denarja v proračun IBU. Če Francijo na vrhu še nekako vzamejo za sprejemljivo, jim Slovenija nikakor ne gre v račun.

Jakov Fak izjemno dobro prenaša medijski pritisk in v vlogi svetovnega prvaka prav uživa. Ko je spregovoril za rusko televizijo, so ga seveda vprašali, kakšen je recept za uspeh, saj ima Rusija le bronasti kolajni Antona Šipulina in Olge Valuhine. "Treba je vztrajati in delati, saj so še mladi," jih je potolažil Fak. Ko pa so se glede na njegova leta začudili, je le nagajivo pristavil: "Seveda, vsi smo še mladi." No, tako je potolažil tudi Klemna Bauerja. Z izkušenima Janezom Maričem in Vasjo Rupnikom imajo naslednjo skupno akcijo v petek – tekmo štafet.