Konec junija bo v Helsinkih evropsko prvenstvo, julija in avgusta pa v Londonu še olimpijske igre. Pet slovenskih atletov je izpolnilo normo - Snežana Rodič, Marija Šestak (obe troskok), Tina Šutej (skok ob palici), Nina Kolarič (daljina) in Marina Tomič (60 m ovire). Šutejeva in Kolaričeva sta se nastopu odpovedali, kot četrti Slovenec pa bo v Carigradu na povabilo Mednarodne atletske organizacije (IAAF) v teku na 800 m nastopil Vid Tršan, ki je sicer normo (1:48,00) zgrešil za pet stotink in postavil nov slovenski dvoranski rekord.

"Udeležba v Carigradu bo v zgodovini dvoranskih svetovnih prvenstev največja do sedaj, saj bo tekmovalo več kot 170 držav z vsega sveta. Rekordno bo tudi število atletov. Vsi slovenski atleti bodo šli v boj v petek. Upam, da bomo koga videli tudi ob koncu tedna," je pred potjo povedal vodja reprezentance Boris Mikuž, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Martin Steiner pa je pojasnil: "V slovenski reprezentanci je novinec 25-letni Vid Tršan. Spominjam se ga z mladinskega svetovnega prvenstva v Pekingu leta 2006, kjer se je izkazal kot velik borec. Fant je vztrajal (zamenjal je veliko trenerjev, op. p.), kar mu je zelo poplačano. Mislim, da ima Vid lepo priložnost, da na največji tekmi ponovi letošnji rezultat. Dokazal je že, da je tekmovalec za velika tekmovanja. Skakalki troskoka sta priznani atletinji v svetu v svoji disciplini. Obe sta letos preskočili 14 metrov. Njuna forma je v vzponu in prepričan sem, da lahko skočita še dlje. Marina Tomič je v zimski sezoni zelo konstantna. Naš cilj je ena uvrstitev v finale."

Prvenstvo v Carigradu bo izjemno zasedeno. Tekmovalo bo enajst svetovnih prvakov s septembrskega SP v Daeguju. Največja konkurenca bo prav v ženskem troskoku, kjer si Slovenija obeta največ, saj bosta v kvalifikacijah prvič doslej dve kvalifikacijski skupini. Najštevilčnejši bodo Američani z 51 tekmovalci. "Slovenija bo s štirimi udeleženci v sklopu držav, s katerimi se primerjamo, številčna, tako da smo s tega stališča izjemno zadovoljni. Če bi nastopili še Tina Šutej in Nina Kolarič bi bila Slovenija v Carigradu sploh zelo številčna," je zaključil Steiner. Kako so v strokovnem svetu AZS izbrali trenersko ekipo dveh trenerjev (Matija Šestak in Matej Juhart), pa je Mikuž pojasnil: "Naši limiti so bili s številom nastopajočih celo manjši, a smo v Carigrad vseeno poslali enega več, kot bi ga lahko. Odločili smo se po najboljših močeh, da bi čim bolj pomagali vsem. Upamo, da bo tudi Snežana Rodič dobila dovolj pomoči od Matije Šestaka."